Monday, December 14, 2009

hospice



alhamdulillah..akhirnyer keje gak aku walaupon sudah hampir setahun lebih kat sini... punyalah payah nak dapat keje....keje biase-biase jek ok la tuh dapat gak aku bayor duit sewa umah....janji lepas sudah...hampir 2 minggu aku keje kat situ....aku keje kat Hibiscus Coast Hospice kat north...area silverdale nak menghala ke whangaparaoa.. so takde le traffic jam walaupon kuar lambat berbanding kat city.....alhamdulillah syukur....

p/s :"yang meninggikan darjat seseorang ialah akal dan adabnya, bukan asal keturunannya"

Saturday, November 28, 2009

my anniversary and raya haji...





fuhh..kenyang tak ingat tadi kat long bay(recreational park) kat area torbay tadi... alhamdulillah bejaya jugak kita orang organize gath for raya haji this year...menu utama kita orang satay and kepah bakar....hampir seribu cucuk satay di sediakan..sedap ooo...just kepah aku tak makan ...aku tak reti nk makan meenatang tuh....tak tau la nape....sedap ke?? boleh di katekan hampir seluruh penduduk melayu dan 1 family bukan melayu datang meraikan nyer...cuma Wan sekelarga jek yang takde...tapi takpe la...meriah jugak.....




stat majlis pukul 11.30...aku ngan family datang lewat sikit kerana ade hal yg perlu di uruskan tapi tak mengapa...banyak makanan lagi...hehehhe berbagai acara juga diadakan untuk kanak-kanak dan juga dewasa....aktiviti bertukar hadiah juga ader..huhuhu..kelaka la jugak...memasing berebut handbag dan thermos...wahahaha..aku pon nk gak handbag tuh sebeno nyer walaupon tak sebut di mulut.....hehehhee....dapat batu asah jek tadi..huhuh okeh le tuh..orang rumah plak dapat mug...hehehhehe...encik piah kita plak yang dapat handbag tu...ehhehe..ape lagi.. ida (isteri piah) bersorak gembira.... hahahha memasing pon tak tau sape yg bawak handbag tuh...(the rules pasal tukar hadiah ni..masing-masing kena rahsia ape hadiah yang nk di beri dan adiah tu tak semestinyer yang baru yang dah diguna pakai pon okeh...)...akhir nyer tau jugak sape yang bawak adiah handbag tuh...kekekkee..





majlis berakhir pukul 3.30 petang...tu pon sebab ujan nk turun..so kena balik...aku ngan ade budak kecik kang kena ujan demam susah plak nanti...semalam juga diadakan aktiviti mencucuk satay for arini punya gath..student baru si aishah dari Uitm serawak juga ade..yang baru tibe semalam...kia ora di ucapkan....

tadi juga hari ulangtahun perkahwinan kami yang kedua..hasil perkongsian kasih sayang kami dikurnikan seorang putera yang bernama ziqr (baru berusia 2 bulan 1 minggu)..

p/s : "tiada yang lebih berharga dari sebuah nasihat"

Wednesday, November 25, 2009

macam-macam hal

salam...kabare?selamat hari raya aku ucapkan pada semua...sebenarnya takde ape cite pon aku nak tulis dalam blog ni...saje tengah boring-boring takde mende nk buat..dulu mase pertama kali buat blog bukan main rajin aku menulis bley kate tiap-tiap ari aku update..tapi skrang ni makin menjadi-jadi plak malas nyer..hehhee..alasan...memang tiap-tiap hari aku bukak blog tapi bukan untuk menulis..asik baca jek orang punya...huhuhu macam-macam cerita...macam-macam hal yang berlaku....dugaan tuh ..aku pon ade gak masalah...tu le..dunia-dunia...cam ni rupenye yek...(sambil memandang ke luar tingkap,"biru betol langit arini..takde awan")hehehe selingan jap...

1)28hb ni NZ akan menyambut raya haji...presiden mapsa pon ade buat open house..mapsa northshore pon ade buat gathering ....ni pon kali kedua aku beraya kat sini...so bermakna da lame bebeno aku duk kat negara orang....bile nak balik??memasing aku nengok sebok menge'pack' barang...uishh da nk balik ke??hehehheh...tapi bukan balik for good, balik sebab buat data collection...kepada kak asiah ngan nihra..selamat mengutip data!!kepada murni ngan putri...selamat pulang...jumpa kat malaysia yek... insyaALLAH mudah-mudahan...tinggal ron sorang je lagi undergrad melayu kat sini....

2)sekarang da pukul 8.06 malam tapi masih cerah..tu tanda nyer musim spring da makin suntuk...musim panas akan kembali lagi....horeyyy!!! musim panas ni ramai yang amek kesempatan berjalan-jalan..maklum le susah nak jumpe panas...asik sejuk je manjang dari 12 bulan yang rasa hangat cuma 3 bulan jek...tu pasal dorang ni suke panas dari sejuk...

3)kawan aku si ijam akan balik ke malaysia for good ngan si pian...dorang ajak jalan-jalan ke south island dan australia sebelom balik terus ke malaysia...bulan disember ni...takpe le beseronok-seronok lah kalian yek...ntah bile lagi dapat jumpa korang ni ekk... keep in touch okay...jangan lupe buat party buih sebelum balik..hehhee

4)kepada cik piah sekeluarga harap bersabar yek...tuhan nak menguji tuh...harap korang lebih bersedia di mase akan datang....kat area umah aku ni pon ade 3 kekosongan ...cube-cube la try tengok dan apply..mane tau dapat..ade gak kawan nanti aku ni...asik kawan ngan pakcik gopal jek...cuma sekolah jek la jauh sikit..1 albany bley nampak dari umah aku ni..umah korang pon aku bley nampak...ala-ala genting la umah aku ni..atas bukit..huhuhuhu ade 2 sebelah bawah dan 1 sebelah atas...kalo bawah ade laman....kalo atas cam umah aku la...ehh??korang pon blom penah datang umah aku kan??hehheheeh..singgah-singgah le..raya nanti jemput datang yek...

5)umur anakku sudah mencecah 2 bulan...makin berisi berketak-ketak kulit nyer..banyak menyusu la ni....cousin nyer si sara pon da makin montok....huhuhu nanti cik ajip ngan cik udi datang jengok yek ari jumaat ni...skarang ni ziq da pandai berbual..bual style die la...dengor bunyi jek..pantang di sape ade jek yg nk di bualkan...agah pon da pandai gelak...suke nyer die....i love u ziq

6)anniversary aku ngan orang rumah 10 zulhijjah besamaan hari raya aji...hehehhee celebrate skali la jawap nyer...da 2 tahun da umur perkahwinan kita orang...dengan ucapan "I LOVE U MAMA"

p/s :"Manfaat yang terkandung dalam keindahan kata akan bererti jika kita menghayati dari kata-kata tersebut"

Friday, November 6, 2009

guy fawkes day

guy fawkes??sape die ni?!! sampai nk buat hari pasal die??aku pon tak kenal sape mamat nih...yang aku tau bila hari guy fawkes mesti main bunga api...kat mane-mane mesti ade main bunga api...ermmm..tadi pon ade pertunjukkan bunga api kat westfield mall albany...pelik-pelik sebab time chrismast takde plak dorang ni nk main bunga ape... takpe la sukati dorang la nk main bunga api...



tadi kat umah nihra ade buat makan-makan...dorang yang sponsor makanan tu...satay jadi menu utama...best jugak..ni kali kedua aku makan satay kat sini....first time mase pian yang buat...ni yang kedua dorang gotong royong buat satay kat rumah adnan..aku pon tak tau...tetibe jek nihra ajak datang umah die arini...ade makan-makan kate nyer....apelagi rezeki da datang jangan di tolak ye tak...hehehhe ramai jugak yang dtang tadi kat umah nihra...seluruh family and single di albany ajak datang ke rumah nyer.....maklum la da lame tak kumpul ramai-ramai cam tadi banyak mende nak di cerita...



pas makan-makan ade plak main bunga api...si nihra yang beli...banyak plak tuh masing-masing lepas gian main bunga api..yela..kat mesia tak dpt main kat sini lepas gian la...huhuhuhu kita orang main bunga api dalam ujan gerimis yang turun dari tengah ari tadi sampai skang blom benti...tak kisah le janji dapat main...




p/s :"setiap orang mahu dihargai,sekurang-kurangnyer berilah senyuman kerana memberikan senyuman seperti memberikan orang lain peluang"

Wednesday, October 28, 2009

welly here i come..


ahad ni kita orang nak ke welly..jalan-jalan cari makan..wahahaha...sape nak ikut jom!! di persilakan...kita orang ke welly ade hajat sebenor nyer nak ke malaysia embassy kat sane..punya la jauh,nape ler takde buat kat auckland..leceh btol..senang keje kalo ade kat sini...auckland lebih ramai penduduk dari welly....cuma welly tu capital of new zealand tu yang ade kat sane kot?..heh....!!kita org nk pegi embassy sebab nk register ngan buat birth certificate untuk anak aku yg baru lahir ni...erm..kesian budak ni..kecik-kecik da jalan jauh...aku pegi ngan kak ipor aku serta orang umah...pergi kejap jek ahad pegi senin petang da balik sini semula..kita orang stay umah siti jalilah...MSD punya orang....

1st time ni aku nak ke welly...before ni tak penah..kira ok la walaupon kejap jek merasa la jugak...hehehe..ntah bile lagi le nk sampai ke welly....abang azhar ade cadangan nk buat cuti-cuti NZ ke south island...tapi tak tau le bile or jadi ke tak?...erm...tunggu je la...kalo da ke welly bley la aku jumpa ngan pian member aku kenal sejak dari auckland before die pindah keje kat welly....sesape nk sampaikan salam kat die nanti aku sampaikan....insyAllah..hope fully dapat jumpe bley la die belanja kita orang makan wahahahah....sampai welly nnti bro khairul ngan kak deb orang kuat welly (hehehhee) ajak singgah umah dulu before ke rumah siti jalilah...jauh gak umah dorang...kat lower hutt rase nyer....mesti sejuk kalo da ke bawah lagi....(nanti aku upload gambo yek pas balik dari sane)

1 hari jek pon kat welly tak sempat nak ronda-ronda 1 welly...lagi pon tak tau jalan ..kalo ade pian ok la jugak..rase die cuti hari ahad ni..takpe nnti kompemkan balik ngan die...erm..ok la...akan ku sambung balik cerita ni pas balik dari welly...sekian...

p/s :"Sesuatu khayalan kadang-kadang menjadi realiti"

Sunday, October 18, 2009

Makan-makan



semalam hari terakhir orang rumah jumpe midwife si gaynor ronkowski lepas ni plunket plak amek alih...die ucapkan "wish you all lot of luck for your future" harapnyer jumpe die lagi hehehhe...bile tuh??entah lah...hehehhe cam ade makne jek ekk? semalam berat anak ku da mencecah 4.180 kg makin naik..sebelom ni 3.6 kg something... banyak da naik..makin comel dan berisi..huhuhuhu

arini genap umur nyer sebulan..da sebulan rupenyer..syukur alhamdulillah di panjangkan umur nyer...nothing special nk bg kat die..isap susu je kot??heheh budak kecik bagi kek bukan reti makan pon...hehhehe...ye tak?sempat la jugak aku amek gambo die posing-posing ngan aku serta orang rumah....nak buat kenangan...tadi juga abang azhar ade buat makan-makan sket kat staff lounge kat massey university serta sambutan b'day humaira da anis kalo tak silap la......majlis abang azhar tu sebenar nyer sempena errrmmmm...hehhee nak bagitau ke??tak payah kot...pandai-pandai la korang korek sendiri..nak tau lebih lanjut tanya yang empunya badan..lagi senang....ramai jugak yang datang tadi...si jun ngan syukur yang baru datang minggu lepas jugak datang...alhamdulillah makin berkembang komuniti melayu kat sini...dulu aku ngan abg mie ,putri ngan murni,yus ngan ayu...sikit jek tapi skarang alhamdulillah..harapnyer ade lagi yang datang nanti...

tadi ade bace gak blog cikgu asna..cam sedih jek bunyi nyer...takpe cikgu..kita orang kat sini pon alami mende yang serupe...memula memang camtu nanti lame-lame da adapt mende tu semua jadi biase...mudah-mudahan hendak nyer...cuma si zakir jek sejak datang dari awal aritu asik tanya "bile laa..aku nak balik malaysia sedihnyer" (baca dengan nada sedih yekk)hehehhee...almaklumla orang rumah nyer takde buat data collection...kalo tak,bley balik malaysia...kesian betol ko zakir...hehhehee

orait kat sini jek benti....lenkali aku cerita lagi yek...salam...

p/s :"Jika anda mahu membuat sesuatu, anda akan cari jalan. Jika anda tidak mahu membuat sesuatu, anda akan cari alasan"

Monday, October 5, 2009

sebok ke?

dah lame sejak raya aritu aku tak menulis pape dalam blog aku nih...sebok agak nyer?? begitu ler kot? tapi ape yg di sebok kn nyer tuh? jaga anak kot?? entah lah.. tapi bile pikir-pikir balik takde le sebok bebeno....ke saje buat-buat sebok??!...tapi awal-awal permulaan ni tak le susah ngan sebok sangat...ramai kawan-kawan kat albany ni tanya da lame nampak blog aku ni tak update hehehe "takde idea la nk tulis dalam ni tengah bengap pale otak ni nk susun ayat" huhuhu (alasan jek ni) mesti dorang tak caye ngan cakap aku ni kan??...

arini da masuk 2 minggu 4 hari usia anakku ni...berat makin naik alhamdulillah.... bile die nak beso ekk?? tak sabor plak aku nk nengok die ni membesor ....hehehe.. 2 minggu ni die nyusu ngan tido ikut time..alhamdulillah tak le kena berjaga malam sangat lega sket rase nyer..ramai yang kate gak muka nyer ikut aku...huhuhu syok oooo..mesti orang umah aku jeles takde rupe die...hahaha jangan marah ahhh!!mase raya aritu pon family aku cakap memang rupe aku..aku berSKYPE ngan family di pagi raya maklumle semua nk nengok first cucu n nephew secara live.... hehhee... cewah!!skang da mudah nk berinteraksi ngan berkomunikasi...guna kan kemudahan yang ade..atleast dapat jugak dorang nak nengok budak ni...nak tunggu aku balik lambat lagi rase nyer...tu je la cara nyer...mudah.....



semalam bertambah lagi family kat albany ni...baru datang dari mesia dari UMP adnan name nyer beserta isteri dan 4 org anak nyer..ke 3 orang?? tak pasan plak...hehehe kawan nyer cik piah kite hehehe...alhamdulillah da dapat rumah di area torbay lebih kurang 10 minit dari albany...tak jauh pon...sambutan kedatangan di sambut seperti biase di rumah abg mie...hehehe... thanks ye kat situ je yang paling sesuai sebab beso sket ruang nyer hehehe...

ok la tu je coretan yang sket bley aku tulis dalam ni..so thanks sebab mengingatkan aku untuk update blog aku nih!!huhuhu...nanti aku update lagi yek...kalo lupe tolong ingatkan tau!bye...salam...

p/s :"Kekuatan itu tidak terbina di atas bilangan yang ramai, tetapi kekuatan itu terbina di atas keyakinan dan optimis seseorang dan keserasian berkumpulan"

Tuesday, September 22, 2009

selamat hari raya..


di kesempatan ini aku ingin megucapakan selamat hari raya buat mak ayah family kat kl dan kedua mertua kat kg serta kawan-kawan...ni kali kedua aku beraya kat oversea...erm..takde manarik pon beraya kat oversea nih..biase takde sambutan yang best macam kat mesia huhuhuhu...



tapi yang paling best tahun ni beraya ngan anak sendiri huhuhu...anak ku telah selamat dilahirkan ke dunia tepat pada pukul 5.55pagi besamaan 26 ramadhan atau 16 september 2009 oleh isteri tercinta..alhamdulillah syukur anugerah yang berikan olah Allah... sempat jugak anakku menyambut raya nyer yang pertama....hehehe (kena catit dalam diary nih) disini raya jatuh ari senin iaitu tak same ngan mesia...tp ade gak yang raya awal contohnyer kat dunedin ngan hamilton..pelik btol aku...tak selaras ke? dorang ikut negara mana??adohaiii...camtu le senario kat sini...kadang puase lambat..raya cepat..isk isk...tak kisah le semua tu janji raya tak!!erm..pagi raya kami semua penduduk melayu northshore berkumpul di rumah abg suhaimi...masing berbaju kurung dan baju melayu dan besongkok nampak hensem...huhuhu...aku perati kat situ hanya aku sorang jek bertelok belangga yang lain semua cekak musang even logan pon pakai cekak musang..erm..masih kuat identiti johor dalam badan aku nih..hehhee.... memasing membawa makanan seperti nasi impit, rendang,kuah lodeh dan sebagai nyer..sini takde ketupat..huhuhu...sedih nyer....



hampir ke tangah hari kami menanti penuh sabar menunggu ayam palembang hasil masakan ijam salah sorang chef yg bekerja kat sini...huhuhu...bukan main lame tunggu masing-masing tak nak balik kerana nak merasa ayam palembang nyer...huhuhu....anyway thanks ijam...pasni da tak merasa masakan ko lagi ye tak?!orang rumah masih lagi dalam pantang..so memamg takley le nak makan macam-macam..kesian pon ade..tapi takpe la...rayakan sebulan huhuhu....kami masih dirumah abg mie sehingga jam 6 petang menemani kak asiah yang juga dalam pantang kerana melahirkan anak keempat nyer...selang 2 hari jek ngan anak ku...pukul 4 lebih pak didik dan ibu dewi juga datang beraya hehhehe..mereka orang indonesia yang telah lame menetap disini...

kami pulang kerumah apabila hampir senja..ujan ketika itu...nak tak nak terpaksa juga pulang..nnti lame-lame sangat da nak gelap..maklumla budak kecik tak tahan sejuk..



tadi kamarul rahim serta isteri dan anak nyer datang ziarah rumah kami...din dan akma serta adelia juga datang bersama..nak melawat baby kater nyer...hehehe...aku menyediakan laksa johor untuk mereka...tu jek yg sempat aku buatkan...alhamdulillah sampai jugak mereka kat rumah aku ni...akhir kate..aku sekalai lagi mengucapkan selamat berhari raya kepada semua kawan-kawan sekalian ngan ucapan maaf zahir dan batin...

p/s : "Bahagia seseorang manusia tidak terletak pada penilaian orang lain, duka
seseorang manusia tak sama dirasai orang lain, tetapi bahagia yang hakiki adalah ketaqwaan yang semua manusia patut miliki"

Wednesday, September 9, 2009

9/9/2009

musim bunga da tibe..panas pon sudah datang kembali..sesape nk ke taman bunga pastu nak golek-golek cam citer hindustan pastu nyanyi-nyanyi da bley lakukan nye sekarang...huhuhu alhamdulillah winter da berlalu...horeyy...da tak payah pakai baju lapis-lapis..tebal-tebal..sejuk da takde walaupon kadang-kadang kat city sejuk lagi rase nyer...da bley lepak-lepak dan bekelah kat pantai...tapi air laut sejuk lagi x bley mandi lagi..huhuhu..da bley stat wat aktiviti outdoor da skang...nak buat barbeku pon bley...jangan lupe ajak aku tau!!

semalam bawak orang umah pegi jumpe midwife..die kate "not this week" uwaaaa...kompem lambat lagi...so memang tak tercapai ler 9/9/2009...huh!! tunggu 11/9/2009 plak.. satu dunia ingat tarikh ni kan??huhuhuhu....tapi arini da 10/9/2009 cam tak tercapai jugak jek...takde tande-tanda lagi...

p/s :"Apabila anda benar,anda tak perlu marah..apabila anda salah,anda tak boleh marah"

Tuesday, September 8, 2009

5 hari lagi...

5 hari lagi...erm,tapi takde menunjukkan tanda-tanda lagi...iskk..lewat ke??aku plak yang pening pikir...ish ish....aku rase cam lewat erm..takpe le kita tunggu jek... orang rumah nengok steady jek lagi...bley buat keje-keje rumah lagi...erm semalam da bual-bual ngan budak tu harap kuar 9/9/2009 tapi besok da masuk 9/9/2009 erm so memang tak dapek ler date tu...hopefully ape yang midwife bagitau 13/9/2009 tu betol..tak sabo beno nyer aku ni nk nengok budak tuh...huhuhu...lambat bebeno tunggu...ade kawan bagitau sekali kena 11 september...pergh...1 dunia ingat tarikh tuh...menarik gak huhuhu...yang penting semua nyer selamat dan sehat....

name pon aku da carikn...nk tau name nyer?? TUNGGUUUU!!!!

p/s :"Tidak ada kecerdasan yang lebih baik daripada kecerdasan yang lain. Kecerdasan terbaik bagi anda ialah kecerdasan yang anda miliki bukan yang dimiliki oleh orang lain"

Sunday, September 6, 2009

be a daddy

assalamualaikum... seminggu lagi aku nk jadi daddy...expected day 13th september hoyehh!!tanggungjawab makin berambah...alhamdulillah syukur kepada tuhan yg memberi zuriat kepada ku...amin...tapi orang rumah blom menunjukkan lagi tanda-tanda nak deliver...lewat kot??tak kisah lewat or cepat as long semua sehat dan selamat..camne ekk nk jadi ayah??seronok tak??susah tak??kawan-kawan ramai yang kate memang tak cukup tido...betol ke??bley percaye ke??kena ade mengalami nyer sendiri baru tau kan??tapi takpe aku ade gak pengalaman sikit-sikit...dulu adik-adik aku mase dorang kecik aku la yang banyak jaga..experience jugak tu walaupon sikit..takpe,kena cuba baru tau... pengalaman mendewasakan....

semalam kita orang anjurkan majlis berbuka dan terawih untuk orang melayu northshore kat sini (albany) majlis ini di sponsor oleh MAPSA (malaysia auckland postgraduate student association)...stat pukul 5.30pm dan berakhir pukul 8pm lebih..alhamdulillah semua hadir...tak ramai pon student/family kat albany ni....bley bilang ngan jari...
di harap akan ade lagi majlis camne..bley mengeratkan silaturrohim antara orang melayu kat sini...amin

p/s :"Jadidiri seseorang itu kadangkala tidak terletak pada pujian semata-mata,
kadang-kala kejian juga"

Sunday, August 30, 2009

terawih

alhamdulillah selesai...tadi aku pergi ke point chevalier untuk sembahyang terawih bersama-sama ngan orang muslim kat situ...ramai jugak yg datang..bebudak undergrad pon ade yang datang...presiden mapsa pon ade gak datang kekeke...sebab diundang untuk menjadi imam ...huhuhu..alhamdulillah..makanan di sponsor oleh uncle aziz dan auntie fatimah yang datang bawak potluck pon ade...dorang ni antara orang lame kat auckland ni...ala-ala old timer la...aku tadi pergi ngan abg mie sefamily...aku plak pergi ngan ijam nga wife aku....ingatkan si zakir pergi skali rupenyer tak...ermm..takpe le...minggu depan ade lagi....aku tak tau ler nak joint lagi ke idak pasal wife tunggu mase jek nk deliver....

terawih kat point chevalier tu setiap hari sabtu saje pada bulan puase ni...hari-hari lain takde.....sembahyang kat masjid ler kalo nak atau sembahyang kat rumah jek ngan wife...terawih berakhir sebelom pukul 9 malam...wasalam....

p/s :"Kebanggaan terbesar dalam hidup adalah apabila kita berhasil melakukan apa yang menurut orang lain tidak dapat dilakukan"

Friday, August 21, 2009

selamat bepuase

alhamdulillah bertemu kita lagi....disini ingain mengucapkan selamat berpuase kepada seluruh umah islam di serata dunia..moga berbanyak lah ibadah kita hendak nyer..aminn..

p/s :"nilai manusia adalah semahal nilai matlamatnya"

Tuesday, August 11, 2009

eksiden..

citer benar ni terjadi kepada kereta kesayangan ku pada 6 august 2009....waaaa.. kerete yang di pandu oleh isteri ku di langgar dari belakang oleh sebuah van (kalo tak silap) kereta ku di langgar semasa sedang parking di bangunan 106 massey university gate 4...kejadian ni di belaku ketika isteri ku sedang berjumpa ngan supervisor nyer...oleh itu pemandu yang melanggar meletakkan business card nyer di cermin untuk tujuan ganti rugi nasib baik pemandu tu baik ati...kalo kat malaysia da lame ilangkan diri...memang tak bley percaye

habis kemek rear bumper kete aku ngan bonet belakang....adoii..seb baik insuran cover huhuhu..so dapat ler bumper/bonet baru or second hand...janji tak kemek sudah...semalam orang insuran dah telefon rumah suruh anto kereta untuk di baiki kat rosedale..seb baik dekat tak le jauh...khamis ni baru pegi anto repair...

p/s “Kekuatan tidak datang dari kemampuan fizikal,tetapi ianya
datang dari semangat yang tidak pernah mengalah”

Friday, August 7, 2009

puase dan raya

tak lame lagi bulan puase yang mulia akan tibe...2 minggu jek lagi kan??mesti time ni orang da sebok2 nak tempah kuih or baju raya....aku yg dok jauh ni baju yang same jek... just kuih jek tuko...hehhe tu pon kalo ade yang pos kan dari mesia...cewahh... mintak mintak ade le...ley gak korang rase kalo datang nanti...tahun ni kali kedua aku puase bersama isteri tercinta kat oversea plak tu...kat mesia lom lagi..pasal pas kawen jek terus ke sini...tahun ni aku puase sederhana jek pasal orang rumah tengah tunggu nk bersalin jek nnti....tapi kalo raya...memang aku sambut ngan meriah..horeyy!!! sebab nyer beraya ngan orang baru (dapat baby)...huhuhu...orang rumah tak ley sambut ngan meriah pasal dalam pantang...huhuhu...kesian kan....huhuhu

sini semayang terawih kat massey universiti ade buat....tiap malam ade..tu just plan nak buat hopefully ade..dekat point chevalier pon ade tapi tiap malam sabtu je...mostly kat situ orang islam singapore,indonesia dan malaysia.. jemput la datang...dulu yang ade kat albany mase raya ngan pose cuma 2 family ngan 5 orang bujang...tak ramai time tu...sekarang aku nengok makin betambah family kat albany...menjadikan 7 family ngan 7 orang bujang..alhamdulillah makin bekembang komuniti melayu kat albany...hopefully akan ade datang lagi ke sini.. harap nyer....

tahun lepas aku ngan abg mie dah buat open house...tahun ni giliran sape yek??? harap korang le plak...huhuhu..permintaan ni...gurau jek...kalo nk buat pon bley...aku no problem..bley tumpang join..tolong pe yg patut...kepada kawan-kawan selamat menyambut bulan ramadhan dengan penuh semangat..peace!!

p/s :"Saya percaya,esok sudah tidak boleh mengubah apa yang berlaku hari ini, tetapi hari ini masih boleh mengubah apa yang akan terjadi pada hari esok"

waktu


waktu malam...

waktu pagi....

suasana waktu dari rumah aku...dari jauh bley nampak stadium bukit jalil...huhuhu... north shore stadium ler...

p/s :"Setiap manusia mahu dihargai, sekurang-kurangnya berilah senyuman kerana
memberikan senyuman seperti memberikan orang lain peluang"

Wednesday, August 5, 2009

pecaye ke tak?


da lame aku tak menulis dalam ni..sebab takde idea...blur lagi...asik bace orang punya blog jek...ape nk jadi nih?!!tadi anto orang rumah ke north shore hospital jumpe midwife....everything look fine....kelako plak aku nengok midwife orang rumah aku ni si gaynor ronkowski ngan susan edward ade je telatah dorang huhuhu...erm just nk citer jek korang mesti tak caye kan yang aku ade beli washing machine beharga $2.50!! pecaye tak?mesti tak kan??huhuhu...model National....so tak payah ler aku kuar duit banyak...da save sket...orang-orang albany pon tak caye yang aku beli harga nyer $2.50 siap sampai buat lawatan sosial huhuhu....nanti aku upload gambo mesin basuh tu ye bagi tontonan semua...hehehe...(orait da upload da)

just 5 weeks left to be a father...hoyehh!!tak sabo nak nengok anak sendiri jaga anak sendiri..agak-agak ade rupe cam aku ke orang rumah aku...name pon aku da cari...aku nk letak name michael owen huhuhu...iskk tak sedap la plak..cuba david beckham plak wakakaka...kompem kena gelak...takde la..memain jek..kena cari name yang elok-elok dan ade maknenyer...

p/s :"Barangsiapa yang tidak mampu untuk mendidik dirinya, nescaya tidak mampu
untuk dia mendidik orang lain"

Friday, July 31, 2009

bom threat

erm..berita gempar ni sampai masuk berita...bom threat (declaration of an intention or a determination to inflict harm on another) citer nyer gini..tadi mase nak pegi sembahyang jumaat kat glenfield kat tempat biase kita orang buat sembahyang jumaat tutup pasal ade ancaman bom palsu...ni kali kedua aku rase penah lalui..dulu mase keje bomba...ade orang tepon bagitau ade bom dalam pesawat air asia..mase tu plak baru masuk keje pagi..adess..kena la dok standby dalam kete bomba..lame plak tu..pastu baru la declare takde bom...palsu rupenyer...erm..ape nak buat da keje nyer camtu...yang ni plak.iskk 1st time aku dengor kat NZ ade ancaman gitu.. betol ke???iskk pelik gak..tak penah umor kat situ plak ade ancaman camtu?erm.. so kensel la sembahyang kat situ..lastly sembahyang kat massey university jek... aku rase maybe dorang tak suke kita orang sembahyang kat situ pasal orang muslim kot?? yela maybe tak suke pasal tu kot..entahlah...aku agak-agak jek...korang jangan la percaye plak ye...

p/s :"Mengapa manusia gemar mencetuskan pertelingkahan sedangkan manusia itu sendiri dilahirkan dari sebuah kemesraan"

Thursday, July 30, 2009

mase lapang

huhuhu..semalam makan nasi impit buatan sendiri...hehhee...kuah kacang da siap...sambal tumis pon da siap...huhuhu.. sejak dok new zealand ni da terer masak plak aku ni...huhuhu..ni pon belajo dari kawan-kawan chef aku ni.. amek sket pengetahuan dari dorang...macam-macam da aku masak..dari laksa johor, speghetti ,tomyam,bihun,mee goreng,mee kari,sweet sour,sup..nasi ambeng..rendang macam macam lagi la aku da masak...nak sebut semua banyak la plak...tu la mase lapang aku..da suke memasak...hobi baru ni...pastu aku suke mengemas rumah...alih sane alih sini sementara takde budak kecik ni...besok-besok kalo da ade tak sempat nk alih sane sini...busy sket..huhuhu camne ekk perasaan biler da jadi bapak???sesape bley tolong jawap??ke ikut kater nabil? "lu pikir la sendiri"....wakakaka....

tadi abang azhar tepon mintak tolong ikut die amek kerete spot die pasang tow bar...nzd360 total....perghh...smart tu bile da pasang tow bar kat belakang..nampak kemas..sporty jekkk...bukan tow bar depan belakng tau!! bak kate khairol huhuhu then kete BMW die aku bawak balik umah...ade kat umah aku ni ntah biler die nk amek...besok kot...biarlah... khairol pon lame tak dengor citer die...sejak die amek moto die kat umah kita orang dulu terus enyap jek...erm...mane ntah budak ni pergi??

kawan aku ijam dan pian kat welly ujung tahun ni dorang nak balik ke malaysia for good....ilang sudah kawan chef aku ni...aku?? lame lagi kat auckland ni..2012 kot baru balik...lame bebeno...

p/s :"Perbaiki Diri Anda, tetapi JANGAN JATUHKAN ORANG LAIN"

Monday, July 27, 2009

lega...


alhamdulillah...majlis MAPSA da selesai sabtu yg lalu...meriah...soto menjadi menu utama orang northshore hehehe..laris tuh....!!kalo jual mahu 2-3 ratus dolar dalam tangan huhuhuhu..rmai jugak yg datang..ingat sikit jek...pasal 1st time orang northshore yang anjurkan...aku plak kejap je kat majlis tu pasal amek ijam kat airport balik terus ke majlis tuh...pergh...licin da....makanan takde yang tinggal...korek2 jek yg ade... mmm jadi la....janji dapat rase....huhuhu...

arini pegi glenfield cari modem+wireless router built in lega da dapat...rumah pon da ade intenet...selesai 1 perkara....tapi sebelom selesai 1 perkara tu macam macam terjadi..huhuhu..first pas beli mende alah tuh...try pasang kt umah...tak detect plak modem tuh...led light tak blinking...ish...datang balik ke kedai tuh...tanya ape problem... check punya check cable ethernet yang buat hal...ganti baru ok lega....pas balik umah wireless plak buat hal tak detect isk...masalah lagi....pas try 2-3 kali pon tak jalan gak...ape lagi...tepon abang mie la...huhu....pastu baru ok...ingatkan bley buat sendiri tanpa bantuan...akhir nyer kena mintak jugak....hehehe....

da hampir seminggu lebih aku dok kat umah baru ni...jumaat ni genap 2 minggu...alhamdulillah lega...ehem..tapi blom lega lagi pasal orang rumah da masuk 33 minggu pregnant nyer...tak lame lagi tu nk jadi ayah...tak sabo plak...huhuhu..ok la sampai sini jek...takde idea daa.....

p/s :"Hanya mereka yang melepasi ujian akan melalui kehidupan dengan sabar"

p

Thursday, July 16, 2009

move out....

kelmarin selesai sudah 1 perkara...da sain tenancy agreement ngan landlord alhamdulillah syukur...baik betol landlord aku ni...martin name nyer...siap bg diskaun lagi suruh sewa rumah die pastu siap bagitau kalo nak duduk sampai sampai bile-bile pon bley...huhuhu...apelagi peluang depan mate sambor jek terus... murah dan perpatutan...susah nk dapat harga cam tu kalo kat area albany nih...semua mahal-mahal ...2 ari ni asik sebok mengangkut dan punggah barang ke rumah baru...angkut sket-sket je..bukan banyak pon barang aku..malas nak gopoh...bior lambat asal siap....huhuhu

agreement stat 19hb ari jumaat ni...tapi da masuk awal huhuhu...landlord kater takpe.. baik kan landlord aku??besok ade lagi mende nak angkut ke rumah baru...tingal tv ngan katil jek...takpe..senang je tuh...tadi pon da siap ngemas ngan bersih kan sket2 kat rumah baru....orang kat albany skang sebok pindah rumah...2 minggu lepas azwan ngan nihra..ni plak aku...huhuhu....

kat area onewa road da stat orang buang-buang barang...huhu..ape lagi shopping free la...tapi musim ujan ni..mesti hancur kalo kena air...takpe tengok je la...takde mase lagi nak ronda-ronda... :)

p/s :"Untuk mendapat sesuatu yang besar, kita patut banyak berkorban
perkara-perkara yang kecil"

Saturday, July 11, 2009

tetamu

semalam selepas maghrib abang azhar datang umah kita orang saje melawat sambil bawak anak sedara nyer safiyyah dari chicago (US) dan helwa dari perth (OZ)dua-dua still belajo lagi...dorang datang NZ ni saje jalan-jalan....sambil melawat pakcik nyer (azhar) malam tu kita orang dinner skali..makan nasi lemak kak cik yang buat..hehehe..thanks kak cik.....tengah hari tadi pon pergi sembahyang jumaat ngan abang azhar dan zakir skali..naik van abang mie.....

hari ni salah seorang penduduk northshore ade wat majlis makan-makan kat rumah nyer kat glenfield...majlis perpisahan kot rase nyer...sebab die dah abis buat PHD...bulan 8 nanti balik mesia for good....isk...da nak balik??? aku lame agi kat sini..tunggu je la...cukup mase balik...huhuhu.....

tadi pas balik dari rumah syahira singgah jap kat briscoes ade sale..beli antal beso... murah la..ade diskaun..kalo idak mahal giler..

p/s :"Manusia tidak perlu dihukum kerana lupa, tetapi manusia perlu dihukum kerana sengaja lupa"

Tuesday, July 7, 2009

selamat hari jadi

selamat hari jadi..selamat hari jadi..selamat hari jadi baby...selamat hari jadi... huhuhu...camtu bunyi nyer bile sambut birthday kan??semalam genap birthday yang ke 28 orang rumah aku...mude lagi...aku jek da tua tapi hati mude lagi...hahaha (jangan jeles) meraikan dengan penuh sederhana..takde kek dan kad...sebab aku tak bape nak suke sambut birthday...sejak da kawen jek ni baru nk sambut...sebelom ni tak penah umor aku sambut birthday....so aku memang tak sambut...just ucapkan selamat hari jadi jek kat orang rumah aku....tu pon orang kedua yg wish selepas adik nyer..hehehe...

p/s :"Nikmat itu kadang-kadang tidak disedari, hanya apabila ia telah hilang barulah manusia benar-benar terasa"

Monday, July 6, 2009

mt ruapehu


assalamualaikum...pekabo semua arini??...1 rombongan dah pon berjaya..alhamdulillah semua selamat pergi dan kembali ke rumah masing-masing..perjalan mengambil mase berjam-jam jarak pergi dan balik 900kilometer kalo tak silap...semalam balik je dah 475 kilometer iskk tersangat la jauh...dari pagi hingga malam baru sampai rumah...tapi puas ati sebab merasa gak pegang salji...huhuhu....(jakon jap)

ari jumaat kita orang bertolak ke mt ruapehu..sebelom tu berkumpul di massey university pukul 8.30-9.00 pagi..aku sebagai ketua penanggah (bak kata ida) mengetuai perjalanan ni...pergi jek balik orang lain lead...hehehe..tiba di i-site huntly kita orang behenti sekejap untuk amek angin...heheh buang angin pon ade...huhuhu. di situ kita orang planning nak berhenti kat pit stop seterusnyer...setelah mencapai kater sepakat Otorohanga menjadi pilihan untuk makan tengah hari dan solat..2 jam lebih jugak la nk sampai ke lokasi tuh..jauh bebeno....kat sini takde highway cam kat mesia semua ikut jalan lame....yg ade highway cuma auckland jek....tempat lain langsung takde...so dari 1 tempat ke satu tempat memang jauh la jarak nye.....


kawasan berkabus

Otorohanga tu pekan kecik je ala-ala pekan koboi....selepas makan tengah hari dan solat kami meneruskan perjalan ke Taumarunui pit stop ketiga...sepanjang pejalan ke Taumarunui kita orang sempat la melihat keindahan kiri kanan subhanallah cantik sangat...then kita orang melalui kawasan berkabus...hampir 40 minit kita orang lalui kawasan berkabus...temat tu berkabus pasal kawasan tu native forest...kompem sejuk.. nak nampak matahari pon susah...mase winter je kot...??

sampai di Taumarunui tak benti pon aku...hehehe..saje wat gimik kat dorang..huhuhu pastu aku teruskan kan perjalan ke Ohakune(tempat penginapan)jauh jugak la... sepanjang perjalan dari jauh da nampak tempat kita orang nak main salji huhuhu..."tu la die mt ruapehu" (aku bagitau orang rumah aku) cantik..berkabus dan sejuk... memang aku berharap cepat sampai ke lokasi sebab masing-masing memang penat drive (untuk orang lelaki sahaje) yahuuu..akhirnyer sampai jugak ke mt ruapehu...tahun lepas tak menjadi planning...tapi sebelom balik ke mesia akan ke sini jugak..hehehe dalam perancangan....

malam nyer kita orang adekan birthday party untuk abg mie and orang rumah aku hehehe meriah 7 family meraikan nyer...ramai tuh....closing time pukul 9 malam hehehe...pasal semua da penat nak tido..pasal besok nak daki mt ruapehu pulak...hehehe...gudnite!!..to be continue..

arini 4hb julai kita orang 7 buah kerete bertolak ke mt ruapehu untuk main salji and sightseeing...kalo family pass 30 dollar..kalo sorang 13 dollar...so aku ngan orang rumah amek single pass 13 dollar 2 orang 26 dollar...save sket takyah amek family pass...family pass sesuai untuk yang ade anak ok la...cam aku takde anak lagi... tinggi jugak mt ruapehu ni..2798 meter kalo tak silap ketinggian die...yang paling tinggi kat north island....kita orang abes kan mase selama lebih kurang 5 jam kat atas gunung tuh....kalo makin lame makin sejuk....macam posing da amek gambo kat atas tuh...duduk,cangkong,diri,bongkok...atas batu,chair lift...hehehe macam-maca ade (slogan astro)




selepas penat kat atas kita orang posing plak kat base..hehehe...sempat main slade (betol ke ejaan nyer) ala yang macam main gelongsong tuh...slide dari atas kebawah...huhuhu..tak sempat sampai bawah dah tergolek...huhuhu....yang tak boleh di lupakan ialah terantuk dagu kat kepala zakir..kakakaka naseb baik tak berdarah ...pastu langgor pinggang azwan...adess..patah pinggang kawan tuh...kekekkee..(tak patah pon sakit jek) abeskan mase kat slade je 1 jam....pastu turun ke parking kereta makin sejuk da...kat situ kita orang masak..hehehe bukan masak la..panaskan sup pasal ade portable stove...hehehehe...selesai makan..tibe-tibe salji turun walaupon kuntiti sikit alhamdulillah merasa gak salji...huhuhuhu sebelom turun ke bawah dan kembali ke rumah masing-masing kita orang bergambar ramai-ramai untuk kenangan dan nak hantar ke utusan malaysia untuk salam perantauan untuk raya nanti..kekekke (pecah rahsia)hahaha

malam nyer makan malam kat rumah azwan dan nihra...dorang yang kena prepare dinner...hehehe...selepas makan kita orang bincang waktu nak balik besok pukul berapa dan pit stop mane yang nak berhenti...hehehe...mase ni masing-masing tak nak jadi lead...hehehe...aku tarik diri pasal da penah lead.....bagi peluang kat orang lain..kalo kita jek yang lead nanti dorang takde pengalaman....so bagi same rata.... mase discuss kita orang amek keputusan (orang lelaki sahaja) balik ikut jalan lain.. aku yang bagi cadangan tuh...balik ikut taupo and then masuk ke hamilton pasal ade diantara kita orang tak penah lagi ke taupo dan hamilton..(aku dah penah pergi) so bagi le peluang kat dorang....so semua sebulat suara setuju dan akan di lead oleh azwan...semua tak nak lead..(sampai biler??) mmm...pukul 9 lebih masing masing balik ke rumah...mase untuk tido...besok nak jalan jauh lagi.....to be continue..

besok nyer 5hb julai..bertolak pulang ke auckland..pukul 11 pagi di iringi dengan hujan sepanjang perjalanan pulang..melalui desert road yg panjang yang di seliputi ais kiri dan kanan jalan hanyalah sebahagian tangariro national park yang sangat luas dari jauh kelihatan balam-balam mt ruapehu mengucapkan selamat jalan kat kita orang.. terasa puas.....tapi perjalanan pulang masih jauh hampir 428 kilometer melalui waiouru-taupo-tokoroa-cambridge-hamilton-auckland...fuh!! jauh bangat..... perjalanan pulang tidak melalui jalan yang same semasa datang ini adalah untuk merasai kehijauan bumi new zealand dan menimba pengalaman hehehe...kami singgah di south waikato untuk solat dan makan tengah hari itu pon jam menunjukkan sudah pukul hampir pukul 4 petang masing-masing kelaparan.....kemudian kami semua berehat seketika sehingga masuk waktu maghrib....pukul 5.30 petang kami meneruskan perjalanan hingga tiba di hamilton pada pukul 7 malam....berhenti di bandar untuk mengisi minyak...kami semua tiba dia auckland pada pukul 9 malam...masing-masing kelihatan membawa kerete dengan laju untuk sampai di rumah (da tak larat sebeno nyer) begitulah coretan nyer sepanjang pergi dan balik...aku pon da tak larat nk menaip lagi ni...sampai kat sini jek...ni pon asik berhenti then sambung balik menaip nak complete kan cerita ni...alhamdulillah finally siap jugak cerita ringkas dari aku untuk korang semua... kalo nak ke mt ruapehu la di mase akan datang....ok la sekian...wabillah hitaufik wal hidayah wasalam mualaikum warahmatullah hiwabaraokatuh....assalamualaikum...time to sleep daa...jam menunjukkan sudah pukul 12.52 pagi....sekian...

p/s :"Kalau tidak kerana semalam kita telah berusaha, bersungguh, bersabar dan berdoa, belum tentu hari ini kita akan berada di sini"

Tuesday, June 30, 2009

today


massey university

tadi tengah ari pegi servis kete kat tempat biase kat glenfield..prepare nk jalan jauh jumaat ni...alhamdulillah selesai 1 perkara...tadi jugak pas abes servis kereta singgah savemart saje nengok-nengok teserempak zakhir and family....shopping jugak ekk?? uik?? tak pegi sekolah ekk ko biha??kekekeke...tak beli ape pon kat savemart tu..takde yang bekenan.....takpe le next time....kuar dari savemart ujan plak...singgah kedai daging jap...beli batang pinang ngan ayam....

besok nk pegi north shore hospital wife ade appointment ngan midwife...kol 1 petang pastu ade jalan-jalan sket hehehe..lame tak jalan kat city....ronda 1 auckland .. orang umah kat uni lagi..blom balik bz wat keje ..tengah skype ngan supervisor die rase nyer sebab die ade bagitau tadi...supervisor nak bercakap dengan die...supervisor kat aussie umah kat sana...isk isk.....jauh tuh...takpe yang penting keje siap....amin... mudah mudahan...

p/s :"Jika dunia ini persinggahan, mengapa tidak kita banyakkan bekalan untuk
meneruskan perjalanan? Kerana kita cuma ada satu persinggahan"

Monday, June 29, 2009

seketika

erm...semalam ujan sampai ke malam pastu benti kejap..then sambung lagi sampai ke pagi diiringi dengan kilat tapi takde la bunyi dentum-dentum cam mesia...just flash jek...ok la tu....semalam jugak pas abes yassin pergi torbay amek barang...hehehehe singgah mitre 10 beli bateri cap kucing..huhuhu tau tak cap kucing?? eveready la kan cap kucing tuh..!! ngan kabel.....orang rumah masih kat universiti tak balik lagi pulun wat keje PhD nyer...pukul 10 malam kate nyer nak balik..takpe le...aku sorang kat umah sambil nengok tv pekena teh tarik buatan sendiri.....huhuhu...isteri balik nanti baru dinner skali ngan die...tunggu lagi?? takpe...sayang punya pasal...



tadi tengah kusyuk tengok tv tetiber "Tup" bunyi something kat belakang tv terus blackout tv ngan blower isk....da agak ni mesti ade extension out of order ni.... check punya check kompem sah tak lain tak bukan mende tu tu le...cehh!!seb baik tv takde pape tejadi...kalo tak memang tak tengok tv aku...seb baik ade extra extension....bermule le aksi mengangkat tv ngan rak pasal extension tu kat blah belakang...isk...berat plak tuh...

malam semalam pon aku mengemas bilik ni....pukul 12 malam aku mendecorate bilik ni... ubah sana ubah sini alih itu ini....isk...aku memang suke mendecorate bilik aku ni...tak suke statik jek...nampak tak bermaya no full of passion..cewah...kalo aku jadi interior design ok tak??hahaha...ari ape ntah aritu ade orang kiwi da masuk umah sebelah ni...die beli rumah tu tak tau la bape harga nye....ratus ribu gak la... james name nyer....jangan james bond dah le...hihihihi...

p/s :"Anda tidak boleh mencipta pengalaman. Anda mesti menghadapinya"

Sunday, June 28, 2009

berkat selamat



alhamdulillah berjumpa kita lagi dalam ruangan mencari jodoh ni...huhuhuhuhu apeda!! mengarut jek...petang tadi baru selesai majlis yassin yg ketuai oleh abang hisyam dan pembantu nyer azwan aka tokwan(orang kuat northshore)..huhuhu gurau je ye....tadi pas selesai yassin ade makan-makan sket...ingat kan takde pasal da bagitau dalam email berantai takde potluck ntah macam mane ade plak huhuhu..rezeki tuh....makan je la ape lagi...hahahahah

akhir nyer dapat gak baby seater dari nihra pasal die dah beli yg baru...yang lame dorang bagi kat aku..bukan bagi selamber gitu je bayor le aku beli dari die pasal akil (anak nihra) da tak muat nk duduk kat baby seater tu.....hehehhe masih ok....mint condition lagi seater tuh...rezeki...tak yah beli yang baru...

4 ari lagi nak meninggalkan auckland city of sail ni sebab ade trip....3 ari 2 malam.. huhuhu...best tol..lamer tak jenjalan jauh..asik jalan dalam city and sewaktu dengan nyer jek...naik bosan da...nak jugak rase angin luar....this time aku jadi marshall huhuhu..ketua perjalanan....balik orang lain plak ..gilir-gilir ... perjalanan kita orang nanti akan di taja oleh "TOMTOM" huhuhu...korang tau tak "TOMTOM" tu ape??kekkee..."TOMTOM" tu gps la...so takde la sesat kalo guna gps... memang da set da dalam tu laluan mane nak ikut...huhhu..senang da mudah....

p/s :"Hidup biarlah berbakti, walaupun tidak dipuji"

Monday, June 22, 2009

transformers


salam....da malam da ni pukul 8.31 malam....lame gak aku tak tulis pape dalam blog ni...erm pagi tadi jalan kat westfiled mall bukan untuk shopping tau..tapi nengok wayang citer transformers...walauweyyy dahsyat ooo rase cam nak nengok lagi jek citer tuh...5 bintang aku rate citer tuh... nak tengok lagi skali kena bayor lagi..skali masuk jek 30 dolar untuk 2 orang...iskk..camne ekk??kalo pos dari mesia agak-agak lepas tak? ape lagi cetak rompak la....hahahaha...baru best...bley layan banyak kali...kekekke...2-3 ari ni ujan jek....nk jemur baju pon tak ley...jemur dalam rumah jek...adoii...lambat nk kering plak tuh...naseb badan...

arini baru aku rase betol-betol cam winter sebab kuar umah pukul 9 lebih pagi suasana berkabus...perghh..kabus beb....erm...kalo tak jangan harap le nk nampak kabus...tak penah lagi la dok kat albany ni kol 9 lebih still ade kabus....rugi plak time tuh tak bawak kamera...kalo tak bley posing maut sket huhuhu(jakon jap)....malam ni nk tengok rugby allblack lawan italy....siaran tertunda da....huhuhu...tengok jek la....hopefully allblack menang....nak pasang sky tak mampu...hehehehe

p/s :"Tidak ada manusia yang hidup untuk gagal, tetapi tidak merancang adalah merancang untuk gagal."

Thursday, June 18, 2009

hari ini dan semalam...

assalamualaikum...pekaba?harap korang semua sehat slalu.....erm..da dua ari aku tak tulis pape dalam ni..al maklumla sebok menge"pack" barang2 ijam...isk..ijam lagi?? sape ijam?? best fren aku tuh...aku je le yang tinggal...sebab pian da ke wellington.. aku tolong die packing barang sebab pindah umah baru die kat northcote sebelah rumah wan..da 2 ari aku tolong menge"pack" barang die....tadi aku,ijam dengan wan da selesai punggah barang kat umah baru die...lega...2 hari punya keje da settle...alhamdulillah ...rumah die ade yang tak siap lagi...just bathroom die tak siap..mark datang tadi nk sambung renovate bilik air die.....yg lenlain da siap...

besok ade lagi keje aku....kena anto ijam g airport pasal die nak balik mesia mak die sakit masuk icu...emenjensi nih!!pukul 12 tengah ari flight die....ron pon nk balik mesia jugak besok...ron tu satu2 nyer undergrade lelaki melayu kat albany nih....2-3 ari ni aku syok plak nengok citer melayu..isk isk...lame tak nengok kot?!huhuhu...ni pon aku tengah nengok citer melayu..hahaha...sesambil menulis blog ni..hehhee

p/s : "kawan ketawa mudah dicari,kawan menangis keseorangan diri"

Monday, June 15, 2009

down to memory...





jam telah menunjukkan pukul 1.35pm baru nak start tulis blog...arini otak macam jammed sket nak menulis...takde idea nk tulis ape...badan pon rase macam lemau2 jek ni... isk nape ekk??nak kater tak makan da makan da tadi...buah buah je la...aku jarang sarapan pagi ni...sejak duduk sini la...dulu kat mesia time aku keje pagi je aku sarapan...ermm aku nk citer pasal keje lame aku la bley ke?? kang korang bosan plak maklumle keje tak glamer asik berjemur jek tengah panas....kulit pon naik gelap....aku keje dulu kat KLIA korang tau tak KLIA tu ape?tu name singkatan untuk Kuala Lumpur International Airpot kat sepang tu ha....tau kan??...ala sesape nak g "obersi" memang akan pegi situ... aku keje sebagai fireman kat situ....hampir 4 tahun..kat bahagian fire prevention and operation...korang jangan ingat kat airport takde bomba tau...ade sebenarnyer..cuma tak di uar-uar kan jek..tak macam bomba biase yg kite slalu nampak tu....tugas utama aku tu la jaga keselamatan bangunan dalam airport dan kapal terbang...kire aku ni bab2 kapal terbang expert jugak la...semua komponen kapal terbang kena wajib tau...bley jadi engineer tau!!berapa lebar,luas,panjang,berapa banyak minyak,pintu kecemasan tu memang wajib...tetiap tahun ade exam...untuk kenaikkan gaji...tapi sebelom nak jadi bomba kena ikut training dulu....aku la salah sorang batch yg pertama dalam mase 20tahun ni....lame tak amek rekrut....ntah bile nk amek rekrut pon aku tak tau la...tunggu umur kita orang masuk 40 tahun kot baru nak amek lagi??hehhee....dulu aku rekrut 9 bulan.. tersangat la lame mengalahkan askar atau polis.....



dulu aku training kat bayan lepas kat malaysia airport training center..kalo nk cerita pasal training memang banyak aku just potong2 sket nk bagi pendek ok...ade suka duka mase training dulu...hehhe...kelakar pon ade...aku la orang pertama kena denda bawak lari hose keliling padang kawad 2 pusingan...jangan ingat senang... 1 gulungan hose berat nyer hampir 14kg..berat tau...hehhe...ade 1 malam tu kita orang kena double kawad..maksud nyer kena denda la aku ngan 9 lagi kawan kena denda pasal tak tido lagi....patut pukul 11 malam wajib tido..yang kita orang ni bley lepak kat luar dorm sembang2..adoii...jangan ingat malam pon tak kena kawad tau...bley di katekan kat pusat latihan memang wajib belari...nk bagi stamina..bangun seawal 5.30 untuk solat subuh(kalo tak pegi kena denda) nk dijadikan cerita kena denda sebab tak pergi solat subuh...denda korang tau tak?kena denda pakai spender jek lari keliling padang kawad ingat kan da abes...rupenyer kena masuk kolam ikan plak tu...pastu kena nyanyi lagu "sepohom kayu"hahahha...adoii...siap kena baling batu ngan member yang pergi sembahyang ala2 melontar jumrah semasa haji...isk isk...macam setan plak...huhuhu macam denda penah aku rasa masa dalam latihan..kena berguling,merangkak,jalan itik,berlari 100 pusingan...



tapi bile da masuk kerja (abis training) da ok la..kerja pon tak berapa susah senang sangat..kerja pon stanby je....bile ade emerjensi baru ade keje sket....dulu aku keje 3 syif :-
syif pagi : 8 pagi - 3 petang
syif petang : 3 petang - 9 malam
syif malam : 9 malam - 8 pagi

ade 4 pasukan
Alpha
Bravo
Charlie
Delta

p/s : "hidup ini adalah keputusan diri sendiri,renung renungkan lah"

Sunday, June 14, 2009

antara dua darjat..

video

kisah yang seharus nyer dijadikan teladan untuk semua....dibawakan khas dari pihak penaja aku National Geographic....

p/s : "barang siapa yang tiada sifat penyayang,maka dia tidak akan di sayangi"

tunggu dan lihat..

jeng jeng jeng....ingat cerita jaws or cerita twilight zone or kisah benar? camtu la bunyi background die...ala2 camtu la...aku bukan reti sangat nk bunyikan....isk isk kalo kompem arini satu rekod telah di pecahkan...nk tau ape die??hehhe kita tunggu selepas ini!!hahaha...sshhhh rahsia jugak ni...aku takkan cerita kat sesape...arini ridzuan aka tokey makanan dari kalangan orang gunung nk datang bertandang kat rumah kita orang...hah!kan da bagitau dulu rumah kita orang ni memang slalu jadi tumpuan orang datang berkumpul or rendezvous point..cewah cam omputeh plak ye....kalo kat airport panggil rendezvous point or kate lain assembly point...maksud nyer tempat berkumpul bila ade kebakaran macam kat opis kerajaan pon ade jugak tempat bekumpul....aku tau la pasal aku keje kat aiport dulu....bahagian fire prevention and operation plak tuh...hehhehe...aku bukan nak cerita pasal keje aku laa......tu cuma contoh jek...

ridzuan saje nak datang nak tanya khabar...dulu die memang ade nk datang tapi asik tak menjadi jek..ade hal kot...alhamdulillah arini die datang..sampai jugak die kat rumah kita orang ni....



sebelom die balik tadi sempat gak kita orang beli karipap pusing die...yummy..besok sarapan karipap la....huhuhu...

p/s : "angan angan tidak akan mengubah kita walau seinci,tetapi ape yg kita laksanakan itulah yg mengubah kita"

Saturday, June 13, 2009

mase dah tibe.....

erm...mase dah tibe..??ape yang tibe nyer...hehhe ade la...nnti korang akan tau jugak...aku takkan cerita kat dalam ni...hahaha...takpe le..memang aku takkan cerita....bior aku simpan dalam ati bukan semua mende bley aku citer kat dalam ni...rahsia beb...kekeke semua orang mesti ade rahsia kan??mesti punya la....bohong kalo takde...ye tak?? kan?kan?arini tak sempat aku nk tulis blog time siang...slalu siang aku tulis malam aku da bley rilek nengok tv..arini sabtu..citer best2 ler...mane ley kasi miss....isk...rugi-rugi...




dari pagi tadi aku tunggu ijam nak datang umah amek aku nk pegi salvation army....sebab petang dia da keje...so memang pagi le time luang die...isk..."tunggu punya tunggu bulan tak timbul-timbul" hehhe pinjam dialog citer seniman bujang lapok....tapi takpe...aku tak rase rugi pon kalo tak pegi...sebab die yang beriya nak pegi situ...aku cuma ikut jek....lastly tengok-tengok azwan aka tok penghulu kawasan plak yang datang dengan isteri dan anak nye hheheh...takpe datang melawat jengok anak-anak buah ok ke tak...ye dak??kita orang makan tengah hari skali...saje dok bincang hal hal semasa.... arini makan ikan bakar...perghh sedap tuh..!!

p/s : "kadangkala menyembunyikan sesuatu perkara dari pengetahuan orang lebih baik dari jika diberitahu pon tak dihiraukan "

Friday, June 12, 2009

hari mulia


yus,abg azhar,ijam,pian dan kerol

arini jumaat bersamaan 18 jamadil akhir 1430 hijrah..pagi ni cuaca ujan..kurang elok tambah plak sejuk....pas anto orang rumah ke university takde ape yang nk di buat...tunggu time nak ke masjid je ni untuk solat jumaat....sini solat jumaat dalam pukul 1 tengah hari gitu...cukup awal.... masjid plak terletak kat area glenfiled tak jauh la dari rumah kita orang ni...dalam 20 minit gitu... arini pergi ngan abg mie je...zakir pergi sendiri sebab die da sms bagitau yang askar die semua ikut (merujuk kepada anak dan isteri nyer) hehehhe...macam2 je si zakir ni yang baru 4 bulan duduk di sini..... arini naik kerete abg mie rase nyer...ye kot??kita orang bergilir amek turn sape punya kerete... save minyak walaupon harga minyak kat sini murah dari malaysia.....murah ke??

baru balik dari solat jumaat ni...masih ujan lg kat luar takde tanda ujan akan benti dalam mase tedekat ni..iskk...ujan rahmat...takpe....arini ijam da sign tenant agreement....so da bley masuk barang dalam rumah baru die...pindah sket2....kate nyer nak pinjam van abg mie...nak angkat barang die...maklumat terkini cewah cam berita plak...hari rabu baru bley ijam masuk rumah pasal rumah tu still ade renovation lagi...takpe la ijam..ko tunggu je la....!! besok ijam ajak pegi army salvation kat area birkenhead kat onewa road...nk cari barang murah kat situ....sebab ari sabtu memang banyak sket la barang baru....

p/s: "Banyak perkara yang kita ingini,tidak semua yang akan kita dapat"

Thursday, June 11, 2009

assalamualaikum



arini panas...alhamdulillah...petang ni cadang nyer nak ke majlis bacaan yassin,tahlil dan solat hajat kat city lame jugak aku tak solat hajat... orang city (auckland) yg anjur....bulan lepas orang north shore yg anjur...kawasan aku la ni....mmm hopefully takde aral yang melintang....kalo ade pon aku tetap akan ku gagahi....cewah..!!dah macam pendekar mustar hehehe...dengar2 cerita nk MAPSA (malaysia auckland postgraduate student association) nak buat gathering ermm..entah betol ke idak ni?? kawasan north shore plak tu yg kena jadi organiser....isk iskk...pening kepale penghulu kawasan (merujuk kepada azwan) nk cari tempat lagi...kena dalam dewan la kalo bley..nk buat kat luar sejuk pastu cuaca tak menentu plak...adoii....pokcik lak yg pening pikir....maklum le orang kuat kawasan ni jugak aku ni.... (ye ke??bley pecaye ke??)

ahad ni ade kawan ajak main futsal kat city...memang aku slalu main pon...2 jam main..kalo ramai ok la...kalo sket je yg datang main pancit gak....sesak nafas...stamina da tak kuat maklum le da masuk angka 3......yang selalu dtang main tu budak undergrade so mude belaka...memang stamina lancar...hehehe...(alasan je ni!!)

abis majlis bacaan yassin,tahlil ngan solat hajat tadi pukul 8.50 malam....drive sampai umah pukul 9.10 malam...laju jugak aku bawak kerete dalam ujan plak tuh...hehhee....nak cepat sampai pasal ade bid mende dalam "trademe"...hehehhe "trademe" tu tempat jual beli barang dalam website kat NZ ni....ala cam ebay or lelong.com kat mesia....iskk..aku bukan nak citer pasal "trademe" pon...berbalik pada majlis tadi...ramai gak yg datang walaupon tak seramai majlis MAPSA... masing2 bawak potluck...bihun ridzuan menjadi sebutan ramai pasal sedap....aku suka bingka yg isteri halim buat..sedap ooo...lame btol tak makan bingka kaler ijau tuh....sesambil tu orang rumah aku buat jualan tudung nyer...hehehe....sempat lagi tuh...!!salad dressing yang aku buat pon laku jugak...abis licin....majlis ni di buat sempena kepemergian ibu kepada shikin ke rahmatulah ( innalilah hiwainnalilah hi rojiun) semoga roh nyer di tempatkan dikalangan orang2 mulia....aminnnn......anas (presiden MAPSA) akan bertolak ke jepon hari sabtu ni untuk menghadiri conference kat sana....ibaraki kot name tempat nyer..tak pasti plak...dan juga untuk kawan2 yg akan menghadapi exam tak lame lagi...goodluck di ucapkan ye!

p/s :"Kehidupan ini dipenuhi dengan seribu macam kemanisan tetapi untuk mencapainya perlu seribu macam pengorbanan"

Wednesday, June 10, 2009

cuaca


arini cuaca cerah...ade panas bley la aku sidai baju....baru pas masak tadi....tengah rilek-rilek ni aku ape lagi sambung tulis la dalam blog ni....orang rumah g ke kelas..jalan kaki jek..ade jalan short cut ke university dalam 5-9 minit jek...tak jauh pon dari rumah....nak antokan die taknak...nak senaman sket kate nyer...takpe biarkan...
ni pon aku tengah touch up gambo nk edit balik layout blog ni..isk.. susah gak kalo tak reti....adoii....sesambil dengor mp3..


Hentian ini
Di hentian ini Tertinggal dalam kesunyian
Di hentian ini Bersama bayang menjelma
Kau nyalakan cinta Terbakar jiwa yang begini
Kau curahkan rasa Hanyut dilautan api
Sedang aku berkelana Pahit manis aku rindu
Hingga aku diasyikkan sejuta mimpi Sebuah mahligai impian
Akan ku turuti Walaupun aku tak tahu lagi kemana arahnya
Tak ingin aku hancur sendiri dimakan waktu
Kau dimana jua Terdamping didalam hatiku
Kau apa pun kita Tetap di hentian ini
artis by XPDC

Lagu dari aku
Masih aku dengar bisikan suara itu
Membisik dalam hatiku
Kita dibuai mimpi ( 2X )
Ku nyatakan rindu padamu
Mungkin bagimu tak seluas
Lautan biru...

Ku nyanyikan lagu untukmu
Mungkin bagimu tak seindah
Melodi syahdu...
( langit yang biru )

Merah biru hijau kuning
Adalah penantian
Hitam putih dan kelabu
Adalah kehidupan
Sedang dalam perjalanan
Pastikan dapat kuturutkan
Langkah ku ini...
artis by XPDC

sesekali layan lagu sentimental ok gak...aku memang suke lagu lagu lame...era zaman rock kapak pergh...ngam ho!!.....

tadi petang abang azhar datang rumah saje datang tanya-tanya khabar...ajak die makan mlm skali...sebab aku pon belom lunch lagi tunggu orang rumah balik dari kelas dah petang..alang2 terus dinner skali ngan die...alhamdulillah "burpp" kenyang...dengor cerita die nak balik ke malaysia 20hb ni....dalam 2 weeks gitu....

p/s : "kita tidak akan kemana-mana selagi tak mahu melakukan perubahan"


Tuesday, June 9, 2009

today is 9 june...


arini...cerita pagi tadi sebenar nye sekarang da masuk malam pukul 10.20 malam...tadi pagi jumpe midwife name nyer gaynor rankowski (betul ke aku eja) orang england asal nottingham tapi lame da duduk sini...bukan aku yg jumpe...iskk...aku lelaki nk jumpe midwife "kemende"...isteri yang nk jumpe ade appointment aku teman kan jek...nk cek pasal kandungan..midwife kate ok...semua ok...erm..alhamdulillah syukur... tengok perot isteri da makin membesar...pas balik dari North Shore Hospital singgah beli barang dekat tofu shop(asian groceries) tokey nyer orang indonesia so kita orang cakap bahasa melayu jek kalo nk beli or bayor something...ade 2 tofu shop kat northshore ni..1 kat northcote (tempat aku beli barang tadi) dan 1 lagi kat albany ( dekat area rumah aku) ...aku beli barang kat northcote bukan nyer ape sebab dekat ngan north shore hospital "skali arung" 1 jalan senang tak yah nak belok2....sini nk cari barang dapur tak susah kat tofu shop banyak barang dari malaysia jugak...kedai daging halal pon ade kat area glenfiled..so mmg tak susah le kalo teringin nk makan daging atau ayam.....kat city pon ade jugak kedai daging halal...tapi jauh la plak dari albany....

tengah hari tadi ade kawan dari city datang ..."ijam" name nyer..kate nyer nk makan tengah hari kat rumah kita orang...nk buat ayam masak merah ..tu yg aku singgah tofu shop ngan kedai daging... ..die datang pon bukan nyer ape..boring duduk rumah sorang- sorang...rumah kita orang ni pon memang slalu jadi port perjumpaan dorang-dorang nie la mase time-time cuti..orang-orang lain pon ade jugak (merujuk kepada penduduk melayu albany) sebelom ni die dok bertiga..."kerol" balik ke malaysia for a while...sorang lagi "pian" dah pindah dpt keje kat Wellington..keje restoran kat sane...dorang ni keje chef kat new zealand...bagus la rezeki masing-masing...nk di jadikan cerita si ijam ni tengah cari2 rumah si isteri nak datang tahun depan tu yang kelam kabut sket...alhamdulillah da dapat kat nutsey avenue berjiran ngan "wan" orang melayu jugak duduk kat northcote...kire ok la tu ade jugak kawan nk tukor-tukor cerita takde la bosan nk speaking omputih je ngan orang-orang kiwi (panggilan omputeh sini)

tadi maghrib kita orang sembahyang berjemaah dengan ijam...kater nyer pukul 9 mlm nak ke auckland international airport nk amek abang sedara dari christchurch...abang edi name nyer.... penah gak abang edi tu singgah umah kita orang...hehehee biase la memang tempat port jumpe....sini maghrib masuk pukul 5.53 ptg....isk...awal kan??pasal da masuk winter.... so pukul 5.30 pagi dah terang benderang...huhuhu..pelik-pelik....tu blom masuk summer lagi....lagi pelik.... pukul 9 malam masih terang benderang...hah? jawap-jawap....!!kn ke pelik name nyer tuh... kalo orang-orang sini memang le tak pelik....kita ni yang tak penah alami memang rase pelik...

arini cuaca asik ujan jek dari pagi bawak ke petang sampai ke malam da nk masuk 4-5 hari macam ni jek isk....sejuk satu hal...nk sidai baju camne nak kering??nk guna dryer? kat umah takde dryer..lg pon manyak gune letrik tu sebab takde...semalam ade parcel dari malaysia sampai kat rumah kita orang...ingatkan sedara mara dari malaysia ade pos barang...rupenyer kawan kat albany ni yg punya...sebelom ni memang die ade bagitau die ade pos barang "by sea" dari malaysia sebelom datang sini dan memang guna alamat rumah kita orang pon....mmm..lame gak tuh nak sampai da 3 bulan lebih baru sampai...isk isk....lame bebeno ghupenyer yop ( slang belah perak) hehhe...sesekali guna takpe....arini suhu 6-7 darjah celcius...sejuk maaa...... kalo kat malaysia tengah panas kot??dengor-dengor citer sampai 36 darjah...perghh!!...panas-panas.... erm...okla sampai takat ni jek aku nk type...tak larat nk tulis pepanjang ..lg pon da pukol 12.22 malam...isk...2 jam jugak amek mase nk tulis dlm blog ni yek....erm..takpe..permulaan...ok la assalamualaikum....

p/s : "tiada yang paling benilai dari sebuah kejayaan selain sebuku usaha "

Monday, June 8, 2009

perkenalan...


ermm..camne nak mula kn ekk..?ok..name aku ajip or jeep....kawan-kawan panggil aku macam2 name...kadang2 kopet,abun...mana 1 name aku pon aku tak tau...kire ok la as long ade name ye dak??aku di lahirkan di Johor...proud to be tau....semangat kenegerian tetap ade...mesti!! aku juga da berkawin ngan org johor gak....semangat kenegerian katekan....hehehhe.....sekarang ni aku merantau kat negara orang...kat negara kiwi..erti kate lain new zealand or NZ nk lg senang sebut... aku merantau bukan sbb ape...pasal ikut org rumah aku buat PHD kat sini...kalo tak takde nyer aku nk g merantau jauh2 ni..bukan ape... (1) leceh "banyak urusan kena buat sebelom merantau" (2) kerja "bukan senang nk dapat kerje" (3) jauh "tiket kapal terbang mahal oooo...nak balik jenguk family or balik raya....uwaaaa.... erm.. ok nnti aku sambung lg...banyak lg aku nk cerita ni....

aku duduk kat NZ ni nk dekat setahun 16hb June ni genap la....so ade lg 2 setengah tahun lg aku kat sini...isk...lame bebeno rase nyer...skang da masuk winter..sejuk tak hengat!! dulu mase 1st time datang sini winter gak...nasib baik le kat Auckland ni tak de salji just windy jek...ok la jugak... end of this month ni kita orang kat sini nak pergi bercuti kat Mt Ruapehu pergi 6 family..3 ari 2 malam ..rase seronok plak pergi ramai2 ni...bukan ape mengeratkan siratulrahim antara kita kat sini...bukan senang nk jumpe orang melayu kat sini...(albany) kalo kat city (auckland) tu maybe ye (nnti aku upload gambor pas balik dari sana) 1st time nk rasa salji tu camne...jakon gak..huhuhu....seronok2 jugak tapi ade had nyer takut terjadi ape2...lagi pon isteri tgh sarat mengandung da masuk 6 bulan...maybe deliver sini...pasal free...kalo nk balik mesia duit lg...isk isk...pening2......

abg ipar (biras) baru balik dari UK (united kingdom) ade conference seminggu jugak la kat sana pastu transit kat singapore pon seminggu gak....erm lame jugak la...kita orang duduk sekali so 2 family la share2 pasal sewa mahal bukan ape sebab abg ipor ngan kakak ipor pon PHD student gak...dorang da ade 3 anak...kakak ipor tengah pregnant jugak..maybe deliver bulan yang same dengan isteri aku cuma beza hari jek.....erm makin bertambah la cucu abah (panggilan bapak mertua)...kalo kat sebelah family aku takde anak buah lagi...so yang ni cucu sulung la wat mak dan papa (panggilan ayah aku) mesti dorang tak sabo nk nengok cucu sulung..lahir kat "obersi" plak tuh..hehhe... terima kasih pada yg maha kuasa kerana memberikan aku zuriat..amin....

ade tepikir jugak nk cari rumah lain tahun depan...insyaallah mudah2an dapat...bukan ape segan duduk ngan abg ipor n kakak ipor ....aurat nk kena jaga...lg pon family dorang makin bertambah abg ipor pon nak ajak mak nyer duduk sekali nnti thn depan insyaallah.....to be continue..

p/s : "do what u can with what u have right where u are"

permulaan

assalamualaikum....mmm..just nk share pengalaman hidup aku kat blog yang aku baru buat ni .. 8 june 2009...sebenarnyer tak penah pon aku terpikir nk blog ni...saje nk buat..aku nengok ramai yg buat..so tegerak hati nk buat...so jadi la blog ni...

Newer Posts Home

Blogger Template by Blogcrowds