Thursday, December 9, 2010

tahun baru, azam baru, cerita baru


salam ku ucapkan...sudah lame sangat aku tak update blog...macam-macam ade kat dalam ni..sampah sarap..rumput lalang bagai..beruang..cicak...ermm..ade ke semua tuh??...perumpamaan jek..jangan salah sangka plak...aritu blog aku kena hack..ntah sape la yg hack aku punya blog ni...bukan best pon aku punya blog..aduii...takde keje ke dorang ni......sekarang banyak blog yang aku follow da makin kurang update nyer...macam aku jugak la..mungkin sibuk tu yang takde mase nak update kot..takpe dalam setahun ade 365hari...nanti ade la tu yg update...

sebelom tuh nak ucapkan salam hijrah buat rakan taulan tak kisah kat mane kt dunia ni...ape azam tahun ni??mesti korang da jemu asik kena tanya soalan tu kan..??aku pon jemu nk jawap...lantak la...ku simpankan je dalam ati nk tanya sesape...azam nak benti hisap rokok??huhuhu...teringat mase muda mudi dulu...kate nyer azam aku nak benti merokok...puiiihhh...takde nyer...bekali-kali azam nak benti...ye taubat...bukan tau buat...aku dulu heavy smoker..dulu la punya citer...skang jantung aku tak rosak da tak hitam... di sebabkan orang tersayang...hihihi..thank you...korang mesti tak tau aku pernah hisap rokok sekotak lebih dalam sehari..bayangkan la....banyak duit habis kat situ jek...tak abes jugak pasal dulu rokok murah banding la ni....hihihi...tapi sekarang aku da benti da hampir 3 tahun da tu disebabkan da berjanji harus kena tunaikan..hihihihi ?bagus jugak da benti..on da spot plak aku benti tuh....heheh citer lame...azam ke tuh?

ok citer lain plak...alkisah nyer nk pegi tengok farmer santa parade kat CBD...ingat nak bawak kete pegi sane..tapi sebab takut takde parking so naik ferry la kita orang..naik kat devonport turun kat queen wharf...ye kot name nyer gitu...tak pasti tp memang kat city la...cuaca plak baik hari tu...sampai-sampai jek...mak aiii...punya la ramai orang bagai....nak masuk celah-celah sesak plak tu lastnyer dok kat britomart jek....selisih plak ngan farid sefamily ngan 2 student baru yang baru sampai...aritu tak pegi MAPSA gath so tak kenal...tak sempat nk men"snap" gambor-gambor...duduk berbual...pastu balik...hampa jek....yang kisah ni plak kat browns bay konon-konon nk g tengok santa parade jugak la...tapi pagi tu ade appointment ngan plunket pukul 10.30pagi...pas siap je appointment tu begegas la nk pergi tengok...cari parking punya la susah semua penuh...lastly dapat gak parking.. ermmm..hampe gak..datang-datang da abes tak sempat turun kete pon......cehhh!!takde nasib daaa...

arini ade staff party for christmas kat hospice...untuk staff yang bekerja kat situ aje...aku pon di invite jugak tapi aku tak pegi sebab aku tau mesti ade arak,wine bagai...dorang tanya "are u coming for christmas party jeep?" aku jawap "nahh i'm not able to come i working other places" dorang balas "what a shame"..aku senyum jek...saje bagi alasan gitu...pahadal takde keje pon...tapi disebabkan ade arak malas la aku nk pergi...by da way tak pegi pon dapat adiah jugak...nanti dorang bagi...bile datang keje nanti...ade acara tukor-tukor adiah aku pon ade beli gak da letak kat sane...macam main game la...kena pick satu kertas dalam bekas..ade name dalam tu so name yg kita pick tu kita kena bagi adiah ke die....begitu gak sebalik nyer...tapi rahsia la nk bagi ape...ade gak aku nampak adiah tertera name aku kat situ..tapi tak tau sape yang bagi...cam menarik jek bentuk nyer...

mase tulis blog ni pon anak aku demam...panas badan nyer...aritu selsema arini demam plak...kesian tengok...kadang nangis susah nak tido badan tak sedap...budak kecik... kalo beso cam kita lain la....ye dakk??ok la kat sini jek..lenkali aku update lagi...bile??tunggguuuuu....sekian laporan....salam...

p/s :"Bila anda dapat bangun dari tidur pada suatu pagi, bermakna anda harus menjadikan hidup anda lebih bermakna sebagai tanda kesyukuranmu kepada Ilahi"

Tuesday, September 14, 2010

selamat hari raya aidilfitri



ramadhan kian hilang kini syawal menjelma....selamat hari raya ku ucapkan maaf zahir dan batin tulus iklhlas dari aku buat semua....mesti puas makan ketupat,ayam,macam-macam lagi lah....pagi raya aku sembahyang raya kt glenfield ...stat pukul 8 pagi...ramai jugak yang sembahyang..mostly arab la yang banyak..kutbah pon dalam arab jugak so buat-buat paham je la...tapi takbir dorang lain sket tak macam kat mesia...ade jugak few orang indonesian and malaysian yang datang sembahyang....

then after sembahyang..seperti yang dijanjikan kita orang berkumpul kat rumah abg mie cam biase memang situ la port paling sesuai berkumpul dan berjumpa sebab rumah nyer besar...semua keluarga ade kecuali piah and family sebab dorang beraya kat mesia...huaaaa....ni kali ketiga aku beraya kat sini hopefully ni raya yang terakhir aku kat sini...hoyehhhh!!!da lame sangat aku kat sini...aku nk raya kat mesia pulak!!
after that family aku ngan abg mie terjah umah si syukor and jun petang tuh 2 family jek...lain-lain family da terjah awal-awal...kemudian kol 7.00-8.00pm kita orang serbu rumah nihra plak....erm...lastly umah biha dan zack ..cam biase makan lagi....kena tido awal pasal besok aktiviti padat....besok nyer tepat pukul 10 ade open house kat umah ex president mapsa...aku datang kol 11.00am...duduk-duduk sembang makan semua cukup aku kena balik before kol 1.00pm....pasal turn rumah aku plak buat open house...masak mee kari jek...ramai yang komen sedap....kembang kejap la cam mee.....walaupon bukn aku yang masak...hihihi..pas selesai makan,sembahyang zohor semua bergegas ke rumah azwan dan liza plak buat open house pada pukul 3.00pm....hujan plak time tuh....uishhh..padat btol jadual...seperti ayat di atas duduk-duduk,sembang,makan...dalam pukul 7.30pm lebih kuang beraya beramai-ramai ke rumah abg azhar dan ila...wahhhh..makan lagi samabil layan cerita karate kid yang baru tuh....hehehe....after isyak family aki dan aisyah rumah terakhir sebelom penutup tirai pada raya kedua....erm...penat nk type.....

tadi sempat jugak aku jumpa jannah and samsul serta anaknyer yang baru lahir najihah..dorang datang dari christchurch..tempat yg kena earthquake aritu...walaupon tempat dorang tak kena tapi rase la jugak gegar die tuh...7.1 skala richter...aku jumpa kejap jek sebab nak pegi keje....dorang dtang sini nk jumpe kawan-kawan lame...bermalam kat rumah pak didik 1 of the indonesian kat sini...glamer jugak la pak didik ni....hehhehehe

ok la takat ni jek...tengah tengok 2010 video music award ni...hehehe..

p/s : "Kekecewaan mengajar kita erti kehidupan.Teruskan perjuangan kita walaupun terpaksa menghadapi rintangan demi rintangan dalam hidup"

Monday, August 30, 2010

no tittle

alhamdulillah ni kali ketiga aku menikmati musim bunga kat sini...tahun depan MUNGKIN tiade lagi...harap nyer...dan juga selamat tinggal winter for the third time jugak... alhamdulillah jugak rezeki kerja makin bertambah sikit walaupon tak baper byk...kalo asik keje jek...takde mase untuk family....minggu lepas selesai sudah iftar kat massey uni anjuran abg azhar sefamily dengan azwan sefamily...ramai yang datang alhamdulillah..orang rumah je tak dapat datang pasal busy sket dengan research nyer... malam tu aku jadi orang bujang kejap...kejap jeee.... (",) so nextweek nyer plak iftar anjuran aku dan abg mie plak...macam biase buat kat umah abg mie...

minggu lepas kaum ibu dan bujang kat albany gotong buat cookies...almond london kot rase nyer...tak pasti plak...ermm maklumla nak celebrate raya katekan....tu yg sibok-sibok buat cookies...4th september dengor cerita nk gotong royong buat dodol plak...ish ish ish....meriah betol..tang nak kacau dodol tu yg tak berapa nak meriah...hehehhe ade kawan kat hamilton aka pulang ke mesia pada 5th september...sempat kot nak join iftar ngan kacau dodol...betol tak nan??name kawan kat hamilton tu.....too ida and piah sory la korang da balik mesia dulu....lain kali je la yek....

inorganic disposes da tibe sabtu lepas ade jugak barang-barang dalam umah ni yg nk kena buang...bagi ruang sket kalau tak menyemak jek....baju yang tak pakai pon da masuk dlam clothing bin....

besok ziq ade intebiu kat massey childcare hopefully dapat...hantor part time jek...3 ari dalam 64 dolar...kira murah la tu...kalo fulltime da full....dekat je childcare tu ngan umah and opis dina...ziq skang ni da stat kenal orang so tak bley orang lain dokong...kalo dulu hulur je tangan semua die nak...skang pon da stat becakap...ade je benda die nk sebut...ikut mak nyer la tu,kalo ikut aku memang pendiam sket....hehehe ok la sampai kat sini dulu...sambung lain kali yek...

ops..sebelum terlupa..selamat berpuasa kepada seluruh umat islam sedunia ...aminnn..

p/s :"Kebanyakan orang membuang banyak masa dan tenaga untuk memikirkan masalah dan bukan cuba untuk menyelesaikannya"

Wednesday, July 7, 2010

1 per 1

salam ku ucapkan...lame sgt aku takde update..so dengan takde buat ape-ape arini aku meng'update' blog ni...firstly pasal aktiviti bebasikal aku...buat sementara ni tergendala kejap pasal hujan satu hal...ni tengahh cari barang-barang nak meng'upgrade' kira naik taraf la basikal ni..cewah..basikal pon ade naik taraf ekk?..cam nak dpat "iso' jek...kalo kat sini ala-ala W.O.F hehehe... aritu mase join orang mount main basikal gear belakang buat hal plak mase nk tukar gear rendah ke gear tinggi...tetiber je sangkut..hampeh tul..da patah hanger die.. antor kedai kena 30 dolar mahal tul..kalo dalam trademe dalam 10-15 dolar jek..erm..takpe le....mende nk urgent...rear derailleur aku pon bengkok da cage die..kena cari lain..da dapat ganti... beli kat trademe je pon..so skang nk cari brake ngan tayar...pasal aku punya brake yang lame guna V-brake...pesen lame...so nak cari yg disc plak...so tengah cari lagi la ni..

seminggu ke dua minggu lepas anak aku ziqr da makin laju merangkak nyer..sekarang da masuk dapur plak...erm..pasni masuk bilik air plak..kena tutup pintu ni bahaya...skang da pandai mapah-mapah dah..nak stat bejalan la tu tak lama lagi...aritu kat umah nyer si ida..manjat-manjat kat depan tv..da jatuh..bawah mata luka sket tekena bucu ...biase la budak laki...kalo takde calor-balor tak hero kn?? hehehe..semalam tumpahkan air plak..ish ish ish...abes carpet kena air teh tarik... sekarang da takley nak letak barang-barang kat bawah semua kena letak tinggi-tinggi kalo tak abes la umah kena kemas ngan die ni...kekandang seronok gak tengok...bab nak susun balik tu yang aku malas....

2 ari lepas aku nak pegi buat W.O.F kete...tapi tak lepas da...kena ganti lower ball joint plak tuh...alhamdulillah skang da ganti baru...so takde gegar-gegar lagi..tapi tu la..sebelom tuh kedai tu nk cari spare part takde la plak aku punya ni...yang secondhand pon takde...so kena la import baru dari jepon....sebab nyer aku nyer panjang sket dari yang biase..tu yang die pelik tuh....terbang jugak la ratus-ratus dolar..takpe la kete punya pasal..kang tak g keje plak aku kalo takde kete...

sabtu lepas pegi umah bakhtiar melawat baby baru...iryad mustapa name nyer..sedap bunyi nyer...aku pegi ngan nihra pasal die tak jadi follow orang-orang albany pegi main salji kat ruapehu sane tuh..aku memamng takmo pegi pasal da penah pergi dulu..cukup la skali...nk pegi tempat lain plak...asik tempat same jek....tahun depan ade 2 lagi baby baru akan muncul..hehhee..sape?? nantikan kemunculan nyer...hikhik..cam nak tunggu wayang plak kn?

kelmarin kat tempat keje aku ade buat audit...kate nyer kebersihan dapat 100% bersih..pergh dapat pujian tuh dari staff-staff kt situ hehehe..siap dapat adiah ngan kad tuh supervisor aku bagi...yippieee!!!

semalam jugak birthday orang umah aku...da tua da ler....tak jemput sape-sape pon buat sendiri-sendiri je kat umah...kecik-kecik je..."selamat harijadi buat mama,moga abes PHD cepat..murah rezeki,dipanjang kan usia hendak nyer"

oklah sekian saje..terima kasih....

p/s "Kamu dapat mengenal lebih banyak tentang diri seseorang itu dari adab dan pertanyaannya, bukan dari jawapan-jawapannya"

Monday, May 10, 2010

basikal,makan dan trip..


assalammualaikum...pergh! punya la lame aku nk update blog ni..lagi pon takde citer dan idea aku nak curahkan dalam blog aku ni...so memang terbiar dan semak samun la aku punya page ni yek...ni kire aku da bersihkan balik la semak samun ni....kang lame tak update jadi semak balik.....aku nk citer pasal basikal nagn trip kali ni...

firstly nk citer pasal makan dulu....sejak dua menjak ni asik makan jek aku ni...senaman nyer takde...aduhaiii...lemak makin tebal da....minggu lepas ade kawan orang umah aku dari mesia datang melawat....pon makan-makan jugak....leg of lamb plak tuh...uihhhh...aku ajak gak biha sefamily ngan abg mie sefamily....ajak makan tengah hari sekali...kawan orang umah datang blah malam tak jadi datang siang katenyer pasal nak shopping2 dulu...huhuhuhu....die dok kat city ngan cousin nyer....so kena la pick up die....sementara nk nak tunggu die abes shopping tu kita oraang singgah umah ijah(habil) saje melawat anak nyer....anak nyer pun kena simpton ekzema cam anak aku gak..kesian plak nengok......ermmm da janji ngan kawan orang umah tunggu kol 8 nak pick up die....next few days nyer plak si jun ngan joe(syukur)name glamer buat sesi warming house kat umah nyer.....ermmm tau-tau je la...makan lagiii!!aiyaaa makin sehat la badan aku nanti...dorang baru pindah umah....menu utama nyer satay ngan mussel....lain2 potluck....huiii semangat.....

ni citer pasal trip plak....kita orang planning nk buat trip ke mt.ruapehu buat kali kedua plak....kali ni 2 family yang tak penah pergi akan ikut same iaitu adnan (da pindah ke hamilton bulan lepas) dan si syukur....dorang baru sampai so teringin nk pergi sane....aku??mungkin tak akan turut same sebab da pernah pegi ...nak simpan duit beno nyer pasal nak balik mesia....horeyyy!!!tapi tak tahu bile nak balik nyer lagi...ngeh ngeh ngeh....kemungkinan 2,3 dan 4 julai trip tu nanti...dengor-dengor nak duduk di turangi kalo tak silap....ade la dalam 40 minit ke whakapapa(tempat main ski)tahun lepas kita orang ke turoa....

ok pasal basikal plak....dah 2 weeks aku cari basikal ni....tp takde yang bekenan plak nengok...kalo ade pon mahal-mahal..tak mampu pokcik nak boli satu...nak tunggu closing harga da mencecah 3-4 ratus...umang aiiii....beli kat trade me jek...hehhee mudah sket...malas nak ke kedai basikal beno nyer....aku beli basikal bukan nyer pae skang kan da trend basikal kat kampung halaman...so cadang nyer nak bawak balik sebijik...orang lain bawak balik kereta...aku plak bawak balik basikal....huhuhu...ok la tu ade gak sourvenir dari sini ye tak??anggukkan jek la....nak beli kat mesia harga beribu-ribu...lagi sebab nyer pasal asik makan-makan jek...takde senaman...so tu sebab nk beli basikal..bley gak kayuh-kayuh kasik bakar itu lemak deyyy...hehehe...sekian....

p/s "Kekuatan tidak datang dari kemampuan fizikal,tetapi ianya datang dari semangat yang tidak pernah mengalah"

Wednesday, February 17, 2010

dari 0 kepada 1

salam...besok angka akan berubah dari 0 kepada 1..erm makin lame makin naik...naseb perut jek tak naik..huhuhuhu...ape yang akan ku idamkan pada angka 1? akan tercapai kah iya?so tahun ni takde mende yg nak di capaikan lagi sebab belom putuskan....lame jugak aku pikir...still takde jawapan...blurr...semalam jugak anak ku berubah dari angka 4 kepada 5...kejap jek mase berlalu...

ziq skang da pandai tiarap..suka aku nengok tapi takley lelame kang die penat pastu nangis...huhuhu...bile plak nak nk nengok die merangkak?berjalan?berlari? erm...lame lagi kot...

p/s :"Rezeki.. ada di mana2, datang tanpa diduga, tepat pada masa, yg penting, usaha & tawakkal"

Tuesday, January 19, 2010

baby oh baby...

kelmarin aku sefamily pergi melawat baby-baby baru kat city iaitu amni wafirah (habil & ijah) dan harith (halim & husna) comel-comel belaka aku nengok....

*lihat gambar di bawah*


ziq dan harith

harith

harith

amni wafirah

amni wafirah

p/s :"tangisan seorang bayi adalah serungkai kata yang penuh makna"

Older Posts