Tuesday, June 30, 2009

today


massey university

tadi tengah ari pegi servis kete kat tempat biase kat glenfield..prepare nk jalan jauh jumaat ni...alhamdulillah selesai 1 perkara...tadi jugak pas abes servis kereta singgah savemart saje nengok-nengok teserempak zakhir and family....shopping jugak ekk?? uik?? tak pegi sekolah ekk ko biha??kekekeke...tak beli ape pon kat savemart tu..takde yang bekenan.....takpe le next time....kuar dari savemart ujan plak...singgah kedai daging jap...beli batang pinang ngan ayam....

besok nk pegi north shore hospital wife ade appointment ngan midwife...kol 1 petang pastu ade jalan-jalan sket hehehe..lame tak jalan kat city....ronda 1 auckland .. orang umah kat uni lagi..blom balik bz wat keje ..tengah skype ngan supervisor die rase nyer sebab die ade bagitau tadi...supervisor nak bercakap dengan die...supervisor kat aussie umah kat sana...isk isk.....jauh tuh...takpe yang penting keje siap....amin... mudah mudahan...

p/s :"Jika dunia ini persinggahan, mengapa tidak kita banyakkan bekalan untuk
meneruskan perjalanan? Kerana kita cuma ada satu persinggahan"

Monday, June 29, 2009

seketika

erm...semalam ujan sampai ke malam pastu benti kejap..then sambung lagi sampai ke pagi diiringi dengan kilat tapi takde la bunyi dentum-dentum cam mesia...just flash jek...ok la tu....semalam jugak pas abes yassin pergi torbay amek barang...hehehehe singgah mitre 10 beli bateri cap kucing..huhuhu tau tak cap kucing?? eveready la kan cap kucing tuh..!! ngan kabel.....orang rumah masih kat universiti tak balik lagi pulun wat keje PhD nyer...pukul 10 malam kate nyer nak balik..takpe le...aku sorang kat umah sambil nengok tv pekena teh tarik buatan sendiri.....huhuhu...isteri balik nanti baru dinner skali ngan die...tunggu lagi?? takpe...sayang punya pasal...



tadi tengah kusyuk tengok tv tetiber "Tup" bunyi something kat belakang tv terus blackout tv ngan blower isk....da agak ni mesti ade extension out of order ni.... check punya check kompem sah tak lain tak bukan mende tu tu le...cehh!!seb baik tv takde pape tejadi...kalo tak memang tak tengok tv aku...seb baik ade extra extension....bermule le aksi mengangkat tv ngan rak pasal extension tu kat blah belakang...isk...berat plak tuh...

malam semalam pon aku mengemas bilik ni....pukul 12 malam aku mendecorate bilik ni... ubah sana ubah sini alih itu ini....isk...aku memang suke mendecorate bilik aku ni...tak suke statik jek...nampak tak bermaya no full of passion..cewah...kalo aku jadi interior design ok tak??hahaha...ari ape ntah aritu ade orang kiwi da masuk umah sebelah ni...die beli rumah tu tak tau la bape harga nye....ratus ribu gak la... james name nyer....jangan james bond dah le...hihihihi...

p/s :"Anda tidak boleh mencipta pengalaman. Anda mesti menghadapinya"

Sunday, June 28, 2009

berkat selamat



alhamdulillah berjumpa kita lagi dalam ruangan mencari jodoh ni...huhuhuhuhu apeda!! mengarut jek...petang tadi baru selesai majlis yassin yg ketuai oleh abang hisyam dan pembantu nyer azwan aka tokwan(orang kuat northshore)..huhuhu gurau je ye....tadi pas selesai yassin ade makan-makan sket...ingat kan takde pasal da bagitau dalam email berantai takde potluck ntah macam mane ade plak huhuhu..rezeki tuh....makan je la ape lagi...hahahahah

akhir nyer dapat gak baby seater dari nihra pasal die dah beli yg baru...yang lame dorang bagi kat aku..bukan bagi selamber gitu je bayor le aku beli dari die pasal akil (anak nihra) da tak muat nk duduk kat baby seater tu.....hehehhe masih ok....mint condition lagi seater tuh...rezeki...tak yah beli yang baru...

4 ari lagi nak meninggalkan auckland city of sail ni sebab ade trip....3 ari 2 malam.. huhuhu...best tol..lamer tak jenjalan jauh..asik jalan dalam city and sewaktu dengan nyer jek...naik bosan da...nak jugak rase angin luar....this time aku jadi marshall huhuhu..ketua perjalanan....balik orang lain plak ..gilir-gilir ... perjalanan kita orang nanti akan di taja oleh "TOMTOM" huhuhu...korang tau tak "TOMTOM" tu ape??kekkee..."TOMTOM" tu gps la...so takde la sesat kalo guna gps... memang da set da dalam tu laluan mane nak ikut...huhhu..senang da mudah....

p/s :"Hidup biarlah berbakti, walaupun tidak dipuji"

Monday, June 22, 2009

transformers


salam....da malam da ni pukul 8.31 malam....lame gak aku tak tulis pape dalam blog ni...erm pagi tadi jalan kat westfiled mall bukan untuk shopping tau..tapi nengok wayang citer transformers...walauweyyy dahsyat ooo rase cam nak nengok lagi jek citer tuh...5 bintang aku rate citer tuh... nak tengok lagi skali kena bayor lagi..skali masuk jek 30 dolar untuk 2 orang...iskk..camne ekk??kalo pos dari mesia agak-agak lepas tak? ape lagi cetak rompak la....hahahaha...baru best...bley layan banyak kali...kekekke...2-3 ari ni ujan jek....nk jemur baju pon tak ley...jemur dalam rumah jek...adoii...lambat nk kering plak tuh...naseb badan...

arini baru aku rase betol-betol cam winter sebab kuar umah pukul 9 lebih pagi suasana berkabus...perghh..kabus beb....erm...kalo tak jangan harap le nk nampak kabus...tak penah lagi la dok kat albany ni kol 9 lebih still ade kabus....rugi plak time tuh tak bawak kamera...kalo tak bley posing maut sket huhuhu(jakon jap)....malam ni nk tengok rugby allblack lawan italy....siaran tertunda da....huhuhu...tengok jek la....hopefully allblack menang....nak pasang sky tak mampu...hehehehe

p/s :"Tidak ada manusia yang hidup untuk gagal, tetapi tidak merancang adalah merancang untuk gagal."

Thursday, June 18, 2009

hari ini dan semalam...

assalamualaikum...pekaba?harap korang semua sehat slalu.....erm..da dua ari aku tak tulis pape dalam ni..al maklumla sebok menge"pack" barang2 ijam...isk..ijam lagi?? sape ijam?? best fren aku tuh...aku je le yang tinggal...sebab pian da ke wellington.. aku tolong die packing barang sebab pindah umah baru die kat northcote sebelah rumah wan..da 2 ari aku tolong menge"pack" barang die....tadi aku,ijam dengan wan da selesai punggah barang kat umah baru die...lega...2 hari punya keje da settle...alhamdulillah ...rumah die ade yang tak siap lagi...just bathroom die tak siap..mark datang tadi nk sambung renovate bilik air die.....yg lenlain da siap...

besok ade lagi keje aku....kena anto ijam g airport pasal die nak balik mesia mak die sakit masuk icu...emenjensi nih!!pukul 12 tengah ari flight die....ron pon nk balik mesia jugak besok...ron tu satu2 nyer undergrade lelaki melayu kat albany nih....2-3 ari ni aku syok plak nengok citer melayu..isk isk...lame tak nengok kot?!huhuhu...ni pon aku tengah nengok citer melayu..hahaha...sesambil menulis blog ni..hehhee

p/s : "kawan ketawa mudah dicari,kawan menangis keseorangan diri"

Monday, June 15, 2009

down to memory...





jam telah menunjukkan pukul 1.35pm baru nak start tulis blog...arini otak macam jammed sket nak menulis...takde idea nk tulis ape...badan pon rase macam lemau2 jek ni... isk nape ekk??nak kater tak makan da makan da tadi...buah buah je la...aku jarang sarapan pagi ni...sejak duduk sini la...dulu kat mesia time aku keje pagi je aku sarapan...ermm aku nk citer pasal keje lame aku la bley ke?? kang korang bosan plak maklumle keje tak glamer asik berjemur jek tengah panas....kulit pon naik gelap....aku keje dulu kat KLIA korang tau tak KLIA tu ape?tu name singkatan untuk Kuala Lumpur International Airpot kat sepang tu ha....tau kan??...ala sesape nak g "obersi" memang akan pegi situ... aku keje sebagai fireman kat situ....hampir 4 tahun..kat bahagian fire prevention and operation...korang jangan ingat kat airport takde bomba tau...ade sebenarnyer..cuma tak di uar-uar kan jek..tak macam bomba biase yg kite slalu nampak tu....tugas utama aku tu la jaga keselamatan bangunan dalam airport dan kapal terbang...kire aku ni bab2 kapal terbang expert jugak la...semua komponen kapal terbang kena wajib tau...bley jadi engineer tau!!berapa lebar,luas,panjang,berapa banyak minyak,pintu kecemasan tu memang wajib...tetiap tahun ade exam...untuk kenaikkan gaji...tapi sebelom nak jadi bomba kena ikut training dulu....aku la salah sorang batch yg pertama dalam mase 20tahun ni....lame tak amek rekrut....ntah bile nk amek rekrut pon aku tak tau la...tunggu umur kita orang masuk 40 tahun kot baru nak amek lagi??hehhee....dulu aku rekrut 9 bulan.. tersangat la lame mengalahkan askar atau polis.....



dulu aku training kat bayan lepas kat malaysia airport training center..kalo nk cerita pasal training memang banyak aku just potong2 sket nk bagi pendek ok...ade suka duka mase training dulu...hehhe...kelakar pon ade...aku la orang pertama kena denda bawak lari hose keliling padang kawad 2 pusingan...jangan ingat senang... 1 gulungan hose berat nyer hampir 14kg..berat tau...hehhe...ade 1 malam tu kita orang kena double kawad..maksud nyer kena denda la aku ngan 9 lagi kawan kena denda pasal tak tido lagi....patut pukul 11 malam wajib tido..yang kita orang ni bley lepak kat luar dorm sembang2..adoii...jangan ingat malam pon tak kena kawad tau...bley di katekan kat pusat latihan memang wajib belari...nk bagi stamina..bangun seawal 5.30 untuk solat subuh(kalo tak pegi kena denda) nk dijadikan cerita kena denda sebab tak pergi solat subuh...denda korang tau tak?kena denda pakai spender jek lari keliling padang kawad ingat kan da abes...rupenyer kena masuk kolam ikan plak tu...pastu kena nyanyi lagu "sepohom kayu"hahahha...adoii...siap kena baling batu ngan member yang pergi sembahyang ala2 melontar jumrah semasa haji...isk isk...macam setan plak...huhuhu macam denda penah aku rasa masa dalam latihan..kena berguling,merangkak,jalan itik,berlari 100 pusingan...



tapi bile da masuk kerja (abis training) da ok la..kerja pon tak berapa susah senang sangat..kerja pon stanby je....bile ade emerjensi baru ade keje sket....dulu aku keje 3 syif :-
syif pagi : 8 pagi - 3 petang
syif petang : 3 petang - 9 malam
syif malam : 9 malam - 8 pagi

ade 4 pasukan
Alpha
Bravo
Charlie
Delta

p/s : "hidup ini adalah keputusan diri sendiri,renung renungkan lah"

Sunday, June 14, 2009

antara dua darjat..

video

kisah yang seharus nyer dijadikan teladan untuk semua....dibawakan khas dari pihak penaja aku National Geographic....

p/s : "barang siapa yang tiada sifat penyayang,maka dia tidak akan di sayangi"

tunggu dan lihat..

jeng jeng jeng....ingat cerita jaws or cerita twilight zone or kisah benar? camtu la bunyi background die...ala2 camtu la...aku bukan reti sangat nk bunyikan....isk isk kalo kompem arini satu rekod telah di pecahkan...nk tau ape die??hehhe kita tunggu selepas ini!!hahaha...sshhhh rahsia jugak ni...aku takkan cerita kat sesape...arini ridzuan aka tokey makanan dari kalangan orang gunung nk datang bertandang kat rumah kita orang...hah!kan da bagitau dulu rumah kita orang ni memang slalu jadi tumpuan orang datang berkumpul or rendezvous point..cewah cam omputeh plak ye....kalo kat airport panggil rendezvous point or kate lain assembly point...maksud nyer tempat berkumpul bila ade kebakaran macam kat opis kerajaan pon ade jugak tempat bekumpul....aku tau la pasal aku keje kat aiport dulu....bahagian fire prevention and operation plak tuh...hehhehe...aku bukan nak cerita pasal keje aku laa......tu cuma contoh jek...

ridzuan saje nak datang nak tanya khabar...dulu die memang ade nk datang tapi asik tak menjadi jek..ade hal kot...alhamdulillah arini die datang..sampai jugak die kat rumah kita orang ni....



sebelom die balik tadi sempat gak kita orang beli karipap pusing die...yummy..besok sarapan karipap la....huhuhu...

p/s : "angan angan tidak akan mengubah kita walau seinci,tetapi ape yg kita laksanakan itulah yg mengubah kita"

Saturday, June 13, 2009

mase dah tibe.....

erm...mase dah tibe..??ape yang tibe nyer...hehhe ade la...nnti korang akan tau jugak...aku takkan cerita kat dalam ni...hahaha...takpe le..memang aku takkan cerita....bior aku simpan dalam ati bukan semua mende bley aku citer kat dalam ni...rahsia beb...kekeke semua orang mesti ade rahsia kan??mesti punya la....bohong kalo takde...ye tak?? kan?kan?arini tak sempat aku nk tulis blog time siang...slalu siang aku tulis malam aku da bley rilek nengok tv..arini sabtu..citer best2 ler...mane ley kasi miss....isk...rugi-rugi...




dari pagi tadi aku tunggu ijam nak datang umah amek aku nk pegi salvation army....sebab petang dia da keje...so memang pagi le time luang die...isk..."tunggu punya tunggu bulan tak timbul-timbul" hehhe pinjam dialog citer seniman bujang lapok....tapi takpe...aku tak rase rugi pon kalo tak pegi...sebab die yang beriya nak pegi situ...aku cuma ikut jek....lastly tengok-tengok azwan aka tok penghulu kawasan plak yang datang dengan isteri dan anak nye hheheh...takpe datang melawat jengok anak-anak buah ok ke tak...ye dak??kita orang makan tengah hari skali...saje dok bincang hal hal semasa.... arini makan ikan bakar...perghh sedap tuh..!!

p/s : "kadangkala menyembunyikan sesuatu perkara dari pengetahuan orang lebih baik dari jika diberitahu pon tak dihiraukan "

Friday, June 12, 2009

hari mulia


yus,abg azhar,ijam,pian dan kerol

arini jumaat bersamaan 18 jamadil akhir 1430 hijrah..pagi ni cuaca ujan..kurang elok tambah plak sejuk....pas anto orang rumah ke university takde ape yang nk di buat...tunggu time nak ke masjid je ni untuk solat jumaat....sini solat jumaat dalam pukul 1 tengah hari gitu...cukup awal.... masjid plak terletak kat area glenfiled tak jauh la dari rumah kita orang ni...dalam 20 minit gitu... arini pergi ngan abg mie je...zakir pergi sendiri sebab die da sms bagitau yang askar die semua ikut (merujuk kepada anak dan isteri nyer) hehehhe...macam2 je si zakir ni yang baru 4 bulan duduk di sini..... arini naik kerete abg mie rase nyer...ye kot??kita orang bergilir amek turn sape punya kerete... save minyak walaupon harga minyak kat sini murah dari malaysia.....murah ke??

baru balik dari solat jumaat ni...masih ujan lg kat luar takde tanda ujan akan benti dalam mase tedekat ni..iskk...ujan rahmat...takpe....arini ijam da sign tenant agreement....so da bley masuk barang dalam rumah baru die...pindah sket2....kate nyer nak pinjam van abg mie...nak angkat barang die...maklumat terkini cewah cam berita plak...hari rabu baru bley ijam masuk rumah pasal rumah tu still ade renovation lagi...takpe la ijam..ko tunggu je la....!! besok ijam ajak pegi army salvation kat area birkenhead kat onewa road...nk cari barang murah kat situ....sebab ari sabtu memang banyak sket la barang baru....

p/s: "Banyak perkara yang kita ingini,tidak semua yang akan kita dapat"

Thursday, June 11, 2009

assalamualaikum



arini panas...alhamdulillah...petang ni cadang nyer nak ke majlis bacaan yassin,tahlil dan solat hajat kat city lame jugak aku tak solat hajat... orang city (auckland) yg anjur....bulan lepas orang north shore yg anjur...kawasan aku la ni....mmm hopefully takde aral yang melintang....kalo ade pon aku tetap akan ku gagahi....cewah..!!dah macam pendekar mustar hehehe...dengar2 cerita nk MAPSA (malaysia auckland postgraduate student association) nak buat gathering ermm..entah betol ke idak ni?? kawasan north shore plak tu yg kena jadi organiser....isk iskk...pening kepale penghulu kawasan (merujuk kepada azwan) nk cari tempat lagi...kena dalam dewan la kalo bley..nk buat kat luar sejuk pastu cuaca tak menentu plak...adoii....pokcik lak yg pening pikir....maklum le orang kuat kawasan ni jugak aku ni.... (ye ke??bley pecaye ke??)

ahad ni ade kawan ajak main futsal kat city...memang aku slalu main pon...2 jam main..kalo ramai ok la...kalo sket je yg datang main pancit gak....sesak nafas...stamina da tak kuat maklum le da masuk angka 3......yang selalu dtang main tu budak undergrade so mude belaka...memang stamina lancar...hehehe...(alasan je ni!!)

abis majlis bacaan yassin,tahlil ngan solat hajat tadi pukul 8.50 malam....drive sampai umah pukul 9.10 malam...laju jugak aku bawak kerete dalam ujan plak tuh...hehhee....nak cepat sampai pasal ade bid mende dalam "trademe"...hehehhe "trademe" tu tempat jual beli barang dalam website kat NZ ni....ala cam ebay or lelong.com kat mesia....iskk..aku bukan nak citer pasal "trademe" pon...berbalik pada majlis tadi...ramai gak yg datang walaupon tak seramai majlis MAPSA... masing2 bawak potluck...bihun ridzuan menjadi sebutan ramai pasal sedap....aku suka bingka yg isteri halim buat..sedap ooo...lame btol tak makan bingka kaler ijau tuh....sesambil tu orang rumah aku buat jualan tudung nyer...hehehe....sempat lagi tuh...!!salad dressing yang aku buat pon laku jugak...abis licin....majlis ni di buat sempena kepemergian ibu kepada shikin ke rahmatulah ( innalilah hiwainnalilah hi rojiun) semoga roh nyer di tempatkan dikalangan orang2 mulia....aminnnn......anas (presiden MAPSA) akan bertolak ke jepon hari sabtu ni untuk menghadiri conference kat sana....ibaraki kot name tempat nyer..tak pasti plak...dan juga untuk kawan2 yg akan menghadapi exam tak lame lagi...goodluck di ucapkan ye!

p/s :"Kehidupan ini dipenuhi dengan seribu macam kemanisan tetapi untuk mencapainya perlu seribu macam pengorbanan"

Wednesday, June 10, 2009

cuaca


arini cuaca cerah...ade panas bley la aku sidai baju....baru pas masak tadi....tengah rilek-rilek ni aku ape lagi sambung tulis la dalam blog ni....orang rumah g ke kelas..jalan kaki jek..ade jalan short cut ke university dalam 5-9 minit jek...tak jauh pon dari rumah....nak antokan die taknak...nak senaman sket kate nyer...takpe biarkan...
ni pon aku tengah touch up gambo nk edit balik layout blog ni..isk.. susah gak kalo tak reti....adoii....sesambil dengor mp3..


Hentian ini
Di hentian ini Tertinggal dalam kesunyian
Di hentian ini Bersama bayang menjelma
Kau nyalakan cinta Terbakar jiwa yang begini
Kau curahkan rasa Hanyut dilautan api
Sedang aku berkelana Pahit manis aku rindu
Hingga aku diasyikkan sejuta mimpi Sebuah mahligai impian
Akan ku turuti Walaupun aku tak tahu lagi kemana arahnya
Tak ingin aku hancur sendiri dimakan waktu
Kau dimana jua Terdamping didalam hatiku
Kau apa pun kita Tetap di hentian ini
artis by XPDC

Lagu dari aku
Masih aku dengar bisikan suara itu
Membisik dalam hatiku
Kita dibuai mimpi ( 2X )
Ku nyatakan rindu padamu
Mungkin bagimu tak seluas
Lautan biru...

Ku nyanyikan lagu untukmu
Mungkin bagimu tak seindah
Melodi syahdu...
( langit yang biru )

Merah biru hijau kuning
Adalah penantian
Hitam putih dan kelabu
Adalah kehidupan
Sedang dalam perjalanan
Pastikan dapat kuturutkan
Langkah ku ini...
artis by XPDC

sesekali layan lagu sentimental ok gak...aku memang suke lagu lagu lame...era zaman rock kapak pergh...ngam ho!!.....

tadi petang abang azhar datang rumah saje datang tanya-tanya khabar...ajak die makan mlm skali...sebab aku pon belom lunch lagi tunggu orang rumah balik dari kelas dah petang..alang2 terus dinner skali ngan die...alhamdulillah "burpp" kenyang...dengor cerita die nak balik ke malaysia 20hb ni....dalam 2 weeks gitu....

p/s : "kita tidak akan kemana-mana selagi tak mahu melakukan perubahan"


Tuesday, June 9, 2009

today is 9 june...


arini...cerita pagi tadi sebenar nye sekarang da masuk malam pukul 10.20 malam...tadi pagi jumpe midwife name nyer gaynor rankowski (betul ke aku eja) orang england asal nottingham tapi lame da duduk sini...bukan aku yg jumpe...iskk...aku lelaki nk jumpe midwife "kemende"...isteri yang nk jumpe ade appointment aku teman kan jek...nk cek pasal kandungan..midwife kate ok...semua ok...erm..alhamdulillah syukur... tengok perot isteri da makin membesar...pas balik dari North Shore Hospital singgah beli barang dekat tofu shop(asian groceries) tokey nyer orang indonesia so kita orang cakap bahasa melayu jek kalo nk beli or bayor something...ade 2 tofu shop kat northshore ni..1 kat northcote (tempat aku beli barang tadi) dan 1 lagi kat albany ( dekat area rumah aku) ...aku beli barang kat northcote bukan nyer ape sebab dekat ngan north shore hospital "skali arung" 1 jalan senang tak yah nak belok2....sini nk cari barang dapur tak susah kat tofu shop banyak barang dari malaysia jugak...kedai daging halal pon ade kat area glenfiled..so mmg tak susah le kalo teringin nk makan daging atau ayam.....kat city pon ade jugak kedai daging halal...tapi jauh la plak dari albany....

tengah hari tadi ade kawan dari city datang ..."ijam" name nyer..kate nyer nk makan tengah hari kat rumah kita orang...nk buat ayam masak merah ..tu yg aku singgah tofu shop ngan kedai daging... ..die datang pon bukan nyer ape..boring duduk rumah sorang- sorang...rumah kita orang ni pon memang slalu jadi port perjumpaan dorang-dorang nie la mase time-time cuti..orang-orang lain pon ade jugak (merujuk kepada penduduk melayu albany) sebelom ni die dok bertiga..."kerol" balik ke malaysia for a while...sorang lagi "pian" dah pindah dpt keje kat Wellington..keje restoran kat sane...dorang ni keje chef kat new zealand...bagus la rezeki masing-masing...nk di jadikan cerita si ijam ni tengah cari2 rumah si isteri nak datang tahun depan tu yang kelam kabut sket...alhamdulillah da dapat kat nutsey avenue berjiran ngan "wan" orang melayu jugak duduk kat northcote...kire ok la tu ade jugak kawan nk tukor-tukor cerita takde la bosan nk speaking omputih je ngan orang-orang kiwi (panggilan omputeh sini)

tadi maghrib kita orang sembahyang berjemaah dengan ijam...kater nyer pukul 9 mlm nak ke auckland international airport nk amek abang sedara dari christchurch...abang edi name nyer.... penah gak abang edi tu singgah umah kita orang...hehehee biase la memang tempat port jumpe....sini maghrib masuk pukul 5.53 ptg....isk...awal kan??pasal da masuk winter.... so pukul 5.30 pagi dah terang benderang...huhuhu..pelik-pelik....tu blom masuk summer lagi....lagi pelik.... pukul 9 malam masih terang benderang...hah? jawap-jawap....!!kn ke pelik name nyer tuh... kalo orang-orang sini memang le tak pelik....kita ni yang tak penah alami memang rase pelik...

arini cuaca asik ujan jek dari pagi bawak ke petang sampai ke malam da nk masuk 4-5 hari macam ni jek isk....sejuk satu hal...nk sidai baju camne nak kering??nk guna dryer? kat umah takde dryer..lg pon manyak gune letrik tu sebab takde...semalam ade parcel dari malaysia sampai kat rumah kita orang...ingatkan sedara mara dari malaysia ade pos barang...rupenyer kawan kat albany ni yg punya...sebelom ni memang die ade bagitau die ade pos barang "by sea" dari malaysia sebelom datang sini dan memang guna alamat rumah kita orang pon....mmm..lame gak tuh nak sampai da 3 bulan lebih baru sampai...isk isk....lame bebeno ghupenyer yop ( slang belah perak) hehhe...sesekali guna takpe....arini suhu 6-7 darjah celcius...sejuk maaa...... kalo kat malaysia tengah panas kot??dengor-dengor citer sampai 36 darjah...perghh!!...panas-panas.... erm...okla sampai takat ni jek aku nk type...tak larat nk tulis pepanjang ..lg pon da pukol 12.22 malam...isk...2 jam jugak amek mase nk tulis dlm blog ni yek....erm..takpe..permulaan...ok la assalamualaikum....

p/s : "tiada yang paling benilai dari sebuah kejayaan selain sebuku usaha "

Monday, June 8, 2009

perkenalan...


ermm..camne nak mula kn ekk..?ok..name aku ajip or jeep....kawan-kawan panggil aku macam2 name...kadang2 kopet,abun...mana 1 name aku pon aku tak tau...kire ok la as long ade name ye dak??aku di lahirkan di Johor...proud to be tau....semangat kenegerian tetap ade...mesti!! aku juga da berkawin ngan org johor gak....semangat kenegerian katekan....hehehhe.....sekarang ni aku merantau kat negara orang...kat negara kiwi..erti kate lain new zealand or NZ nk lg senang sebut... aku merantau bukan sbb ape...pasal ikut org rumah aku buat PHD kat sini...kalo tak takde nyer aku nk g merantau jauh2 ni..bukan ape... (1) leceh "banyak urusan kena buat sebelom merantau" (2) kerja "bukan senang nk dapat kerje" (3) jauh "tiket kapal terbang mahal oooo...nak balik jenguk family or balik raya....uwaaaa.... erm.. ok nnti aku sambung lg...banyak lg aku nk cerita ni....

aku duduk kat NZ ni nk dekat setahun 16hb June ni genap la....so ade lg 2 setengah tahun lg aku kat sini...isk...lame bebeno rase nyer...skang da masuk winter..sejuk tak hengat!! dulu mase 1st time datang sini winter gak...nasib baik le kat Auckland ni tak de salji just windy jek...ok la jugak... end of this month ni kita orang kat sini nak pergi bercuti kat Mt Ruapehu pergi 6 family..3 ari 2 malam ..rase seronok plak pergi ramai2 ni...bukan ape mengeratkan siratulrahim antara kita kat sini...bukan senang nk jumpe orang melayu kat sini...(albany) kalo kat city (auckland) tu maybe ye (nnti aku upload gambor pas balik dari sana) 1st time nk rasa salji tu camne...jakon gak..huhuhu....seronok2 jugak tapi ade had nyer takut terjadi ape2...lagi pon isteri tgh sarat mengandung da masuk 6 bulan...maybe deliver sini...pasal free...kalo nk balik mesia duit lg...isk isk...pening2......

abg ipar (biras) baru balik dari UK (united kingdom) ade conference seminggu jugak la kat sana pastu transit kat singapore pon seminggu gak....erm lame jugak la...kita orang duduk sekali so 2 family la share2 pasal sewa mahal bukan ape sebab abg ipor ngan kakak ipor pon PHD student gak...dorang da ade 3 anak...kakak ipor tengah pregnant jugak..maybe deliver bulan yang same dengan isteri aku cuma beza hari jek.....erm makin bertambah la cucu abah (panggilan bapak mertua)...kalo kat sebelah family aku takde anak buah lagi...so yang ni cucu sulung la wat mak dan papa (panggilan ayah aku) mesti dorang tak sabo nk nengok cucu sulung..lahir kat "obersi" plak tuh..hehhe... terima kasih pada yg maha kuasa kerana memberikan aku zuriat..amin....

ade tepikir jugak nk cari rumah lain tahun depan...insyaallah mudah2an dapat...bukan ape segan duduk ngan abg ipor n kakak ipor ....aurat nk kena jaga...lg pon family dorang makin bertambah abg ipor pon nak ajak mak nyer duduk sekali nnti thn depan insyaallah.....to be continue..

p/s : "do what u can with what u have right where u are"

permulaan

assalamualaikum....mmm..just nk share pengalaman hidup aku kat blog yang aku baru buat ni .. 8 june 2009...sebenarnyer tak penah pon aku terpikir nk blog ni...saje nk buat..aku nengok ramai yg buat..so tegerak hati nk buat...so jadi la blog ni...

Newer Posts Home

Blogger Template by Blogcrowds